Múlt-kor.hu

Nem Vörös Erik fedezte fel Grönlandot

Nem Vörös Erik fedezte fel Grönlandot

2010. november 23. 16:57

Mindenki hallott már a kegyetlen vikingekről és Vörös Erikről, Grönland felfedezőjéről. A világ legnagyobb szigetének megtalálása azonban mégsem az ő nevéhez fűződik.

A 10. század elején egy norvég férfi, Gunnbjörn Ulfsson (vagy Gunnbjörn Ulf-Krakuson) már látta Grönland hatalmas hegyeit, de nem lépett be a területre; a helyet Gunnbjarnarskernek nevezte el. 970 körül – körülbelül 12 évvel azelőtt, hogy Vörös Erik először járt a szigeten - Snaebjörn Galti és Stybjörn is kikötöttek már a területen. Snaebjörngnek ugyan voltak benépesítési tervei, de azok gyorsan kudarcba fulladtak.

Vörös Erik történetéhez kapcsolódóan Grönland benépesítése 985 és 987 között kezdődhetett meg, körülbelül 15 évvel azelőtt, hogy Izland katolizációja megtörtént volna. A vikingek vezére Izland észak-nyugati részéről érkezett, 25 hajóval. Nem csak nők és férfiak voltak a hajókon, hanem gyerekek, állatok és minden egyéb is, amire feltétlenül szükség volt a letelepedéshez. A kalandos út során csak 14 hajó érkezett meg, a többi elsüllyedt útközben vagy visszatért Izlandra.

Vörös Erik választott magának először birtokot és ő is nevezte el a szigetet „Zöld vidék”-nek. Az élet Grönlandon, nem sokban volt eltérő a megszokottól a norvégok számára, csupán a gazdasági tevékenységeket kellett újra megteremteniük. Mindez azonban jóval kedvezőbb volt az otthoni körülményeknél: néhány történész szerint Skandinávia egyes helyei – mint például Észak-Norvégia – a korban már annyira túlnépesedtek, hogy a migráció jelentette az egyetlen tartós megoldást.

Azt tehát nem jelenthetjük ki, hogy Vörös Erik fedezte fel a szigetet, az viszont igaz, hogy benépesítése az ő nevéhez köthető. A kolonizáció elég jól sikerült, hiszen a vikingek körülbelül 500 évig voltak jelen a területen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem Vörös Erik fedezte fel Grönlandot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra