Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A tej és az európai táplálkozás története

2010. április 7. 08:57 The Guardian, MTI

A tejtermelés kulcsszerepet játszik az európai táplálkozás történetében - derül ki egy új kutatásból, amely az i.e. 8. és i.sz. 18. század közötti időszak régészeti leleteit vette górcső alá.

<

A tudós, aki vizsgálatairól a Gazdaságtörténeti Társaság éves közgyűlésén számolt be, a csontvázak magasságát mérte, abból indulva ki, hogy a hosszabb csontok jobb táplálkozást sejtetnek.

A csontvázak tanúsága szerint a mezőgazdaság kialakulásával párhuzamosan, de leginkább a növekvő tejfogyasztásnak köszönhetően kezdett nőni a népesség átlagmagassága. Némi visszalépés volt tapasztalható a római korban, majd egy újabb nekilendülés észlelhető a "sötét" középkorban. Nikola Koepke szerint a római korban a visszalépés a táplálkozás alacsonyabb színvonalával kapcsolható össze, ami a nagyobb népsűrűséggel, valamint a hadsereg élelmezési szükségleteivel magyarázható.

A városi lakosság táplálkozása minden korban rosszabb volt, mint a vidékié, s a vizsgált 2500 év alatt, még az ipari forradalmat megelőző évszázadokban is alig-alig javult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A tej és az európai táplálkozás története

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra