Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A szeletelt kenyér volt az amerikaiak egyik kedvenc találmánya

2010. január 8. 10:16

Száz évvel ezelőtt a technológiai vívmányok úttörőnek számítottak, és az elektromosság jelentette a legnagyobb újdonságot, ami megváltoztatta az emberek mindennapi életét. Mit várt a mindennapok embere 1910-ben?

<

Az 1900-as évek első évtizede igen izgalmas lehetett a kor embere számára. A feltalálók a legtöbb tudományágban aktívan alkottak, igen nagy lépéseket téve a technika fejlődésében.

Míg az évszázad legelején a nagyközönség éppen csak élvezni kezdte az elektromos mérnöki felfedezések eredményeit, 1910 körül már a külvárosi otthonok nagy része is el volt látva áramfejlesztő szerkezetekkel. Az emberek ekkor ismerték meg az első porszívót és a mosógépet, de ezek borsos áruk miatt sok középosztálybeli család számára még mindig elérhetetlen eszköznek számítottak.1910 egyik legnépszerűbb árucikke a telefon volt. Több millió amerikai család otthonát kötötték össze a manuális telefonközponttal. Akik nem rendelkeztek ilyen készülékkel, újságból szerezték be a híreket. Bár a rádiózás ekkor már gyerekcipőben járt, még mindig több évet kellett várni a rendszeres sugárzásig.

A 20. század eleje a léghajók virágkora volt, és Wright testvérek első történelmi repülőútja is ebben az időszakban történt. Henry Ford 1908-ban mutatta be a T-modellt, és a tömegek számára ekkor vált először elérhetővé és megfizethetővé az automobil.

A bakelit, a mozgólépcső, a teafilter, a celofán, az instant kávé és az eldobható borotvapenge is e korszak vívmányai. 1910-től a világ nagyon gyors ütemben kezdett modernizálódni, ennek ellenére számtalan olyan eszköz - amit ma természetesnek tartunk - csupán halvány szikra volt még a feltalálók szemében.A férfiak 1913-ig csak a gombokra, a nők pedig a fájdalmas fűzőkre számíthattak, de a modern ruhaipar a cipzár és a melltartó feltalálásával hatalmas lökést kapott. A szerencsétlen cipzárbalesetek pedig az új sebtapasz segítségével gyorsabban gyógyultak, bár az utóbbi csak 7 évvel később vált elérhetővé.

Az első kenyérpirító 1919-ben jelent meg a piacon, közel 10 évet kellett várnia a közönségnek, mire praktikusan használhatóvá vált. Sok amerikai szerint a modern kor „legnagyobb vívmánya” mégis a szeletelt kenyér, amit 1928-ban "találtak fel" Missouri államban.

2010 sokkal érdekesebb technológiai felfedezéseket hozhat. A tehetősebb turisták már látogathatják a világűrt, szinte mindent és mindenkit felemészt a digitalizáció, az orvostudomány pedig azt próbálja meg felderíteni, hogy mi tesz minket igazán emberivé. De ez csak a „kezdet”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A szeletelt kenyér volt az amerikaiak egyik kedvenc találmánya

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra