Múlt-kor.hu

Twitteren üzenhetünk a virtuális berlini falra

Twitteren üzenhetünk a virtuális berlini falra

2009. október 26. 14:24

November 9-én ünneplik Németországban a berlini fal ledöntésének 20. évfordulóját: a város a megemlékezések kapcsán egy élő emlékfalat indított az interneten, ahová bárki megírhatja gondolatait.

A Berlin Twitter Wallra bárki elküldheti gondolatait: ehhez mindössze egy Twitter fiókra, és az ott megírt üzenetek végére biggyesztett #fotw címkére van szükség. Az oldalon az üzenetek az East Side Gallery graffitikkal ékesített fala előtt úsznak el. A folyamatos üzenetfolyamban persze a régebbi megjegyzések is visszakereshetők, ebben a play, stop és start iránygombok segítenek.

A hasonló kezdeményezések a történelmi élvfordulók kapcsán is egyre népszerűbbek lesznek: Twitteren követhettük nyomon VIII. Henrik megkoronázásának 500. évfordulóját, vagy épp az Apollo-11 Holdra tartó küldetését is, és van aki egy elnöki naplót is rövid töredékekben tesz közzé.

A kommunista hatóságok által 1961-ben emelt fal 28 éven át állt, felhúzásával a cél az volt, hogy megakadályozzák a Német Demokratikus Köztársaság polgárainak nyugatra vándorlását. Azt követően, hogy az NDK vezetői 1989 novemberében a fal megnyitására kényszerültek, hamarosan (egy éven belül) összeomlott a Németország keleti részében a II. világháború után kiépített kommunista rezsim, a falat pedig szinte teljes egészében lerombolták.

Twitteren üzenhetünk a virtuális berlini falra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra