Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felújítják a dégi kastélypark tavát

2009. szeptember 22. 17:03 MTI

Európai uniós támogatással újítják fel a dégi Festetics kastély parkjának hat hektáros tavát; a munkálatokra 200 millió forintot nyert el a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

Alföldy Gábor, az intézmény főmunkatársa, főkertész, dégi létesítményfelelős elmondta: a támogatást a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) "Gyűjteményes és történeti kertek rekonstrukciója" címmel kiírt pályázatán nyerték el. A pénzből a legnagyobb hazai kastélypark helyreállításának első üteme valósulhat meg.

A munkálatok során az erősen feltöltődött tóból és a hozzátartozó árapasztó csatornából mintegy 43 ezer köbméter iszapot kotornak ki, rendezik a partfalat, és előülepítőt alakítanak ki. Az előkészítő munkák több mint 12 millió forintba kerülnek, azokra a pályázati támogatáson kívül is biztosított a pénz. A munkálatok a kiviteli tervek, a szükséges részvizsgálatok, engedélyezési eljárások, majd a közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően két év múlva kezdődnek, és 2012-ben fejeződnek be.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága pályázatot nyújtott be a park rendezésére is - közölte Alföldy Gábor. A teljes kastélyegyüttes mintegy húsz épülete, valamint a csaknem 300 hektáros park teljes műemléki helyreállítását és járulékos költségeit az előzetes megvalósíthatósági tanulmány mintegy 6,5 milliárd forintra becsülte.

A Pollack Mihály által 1810-15 között tervezett és épített dégi Festetics kastély a hozzátartozó tucatnyi melléképülettel és a mintegy 300 hektáros parkkal egyike a legszebb klasszicista kastély-együtteseknek. A kastély és három melléképület a hozzájuk tartozó 34,2 hektáros parkrészlettel együtt 1995-ig öt évtizeden át nevelőintézetként szolgált, majd több évig lakatlan volt, és ez idő alatt állaga folyamatosan romlott.

A Műemlékek Állami (20007-től Nemzeti) Gondnoksága 2001-ben vette át vagyonkezelését. Elsőként elvégezték a legfontosabb életveszély-elhárítási és gombamentesítési munkákat, majd hozzáláttak a gondnoksághoz tartozó parkrészlet megtisztításához. Mostanra ez a terület gondozottá, a kastély pedig látogathatóvá vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felújítják a dégi kastélypark tavát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra