Múlt-kor.hu

Jövő júliusig megújul a kolozsvári Mátyás-szobor

Jövő júliusig megújul a kolozsvári Mátyás-szobor

2009. július 24. 16:16 MTI

Jövő júliusig megújul a kolozsvári Mátyás-szobor, miután a helyi önkormányzat vezetői szerdán aláírták az erdélyi város főterén álló szoborcsoport restaurálásáról szóló szerződést.

A közbeszerzési eljárás során győztesnek kihirdetett Concefa Rt.-vel kötött megállapodás értelmében a nagyszebeni cég egy éven belül újítja fel Fadrusz János 1902-ben leleplezett monumentális alkotását. A kivitelező szerint a felújítást szakavatott kezek fogják végrehajtani, ennek ellentmond azonban, hogy a bronzmunkával megbízott nagyszebeni művész nem rendelkezik a művelődési minisztérium restaurátori jogosítványával - írja a Krónika című kolozsvári napilap csütörtöki száma címoldalán.

A kivitelezőknek nem lesz könnyű dolguk, Mátyás lovas szobra és a mellékalakok - a fekete sereg vezérei, Magyar Balázs, Kinizsi Pál, Báthory István és Szapolyai János - ugyanis valószínűleg belülről is - megrozsdásodtak az évtizedek folyamán, a kőtalapzat teljes kicserélését pedig az is nehezíti, hogy a Szamos "vándorlása" és a Főtér iszaposodása miatt az alap megsüllyedt.

Fadrusz János 1902-ben leleplezett alkotásának - amelynek már a gipszmintája is aranyérmet nyert az 1900-as párizsi világkiállításon - felújításáról már 2006-ban rendezett együttes ülésén megállapodott a magyar és a román kormány, és döntés született arról is, hogy a munkálatok szakértők által 800 ezer eurósra becsült költségét fele-fele arányban fedezi a két állam.

Jelenleg a munkálatok költségének fedezésére csak a magyar állam által átutalt összeg áll rendelkezésre. A román kormány ugyanis tavaly visszahívta a rá eső részt a szoborcsoport felújításának leállása miatt. Sorin Apostu polgármester nem volt hajlandó megerősíteni azt az újságírói felvetést, miszerint a szoborcsoport tulajdonképpen teljes egészében magyar adóforintokból fog megszépülni, szerinte ugyanis a román kormánynak később benyújtják a számlát - írja a Krónika.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jövő júliusig megújul a kolozsvári Mátyás-szobor

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra