Múlt-kor.hu

A street art bevonult a Bristol Múzeumba

A street art bevonult a Bristol Múzeumba

2009. június 17. 10:32 BBC News

A brit tengerészeti örökséget bemutató kiállítótermekben egész nyáron ingyenes kiállítás látható Banksy műveiből. A street art legenda szülővárosának legnagyobb múzeumában teljes titokban rendezett tárlaton 100 alkotást tekinthetünk meg augusztus végéig.

100 kiállítási tárgy, köztük például egy kiégett fagylaltos kocsi látható a Bristol múzeum állandó kincseinek helyén. A street art megasztár, Banksy düh és humor páratlan keverékével a jövőről alkotott vízióját igyekezett megjeleníteni. A Banksy versus Bristol Múzeum című tárlaton augusztus végéig látható alkotások kétharmada teljesen új, a régebbiek pedig a különleges esemény alkalmából többnyire megújult állapotban kerülnek kiállításra.


A különleges kiállítást teljes titokban és hírzárlat mellett készítették elő október óta néhány múzeumi vezető bevonásával, így sem a látogatók, sem a Városi Múzeum és a Műcsarnok dolgozói nem tudhattak arról, hogy mi készül a brit tengerészeti örökséget bemutató termekben. Kate Brindley, a Bristol múzeum igazgatója szerint meglehetősen kockázatos volt eltitkolni az önkormányzati vezetők elől a nyári kiállítás terveit, de biztosította a BBC riporterét, hogy a Bristolban felnőtt művész kiléte továbbra is titokban marad.

A street art és modern graffiti története a hatvanas évek végéig nyúlik vissza, a New York-i hiphop kultúra részeként kibontakozó breaktánccal, az MC-zéssel, és a DJ-zéssel együtt indul. A street art első elhíresült képviselője egyébként a görög származású Taki a manhattani 183. utcából, aki azzal keltett feltűnést 1971-ben, hogy fagyiskocsikra is elkezdte fújni a Taki 183 feliratot, amelyekkel korábban futárként dolgozva telis-tele firkálta a manhattani tömegközlekedési eszközöket, aluljárókat. Fred Braithwaite, a Yo! MTV Raps műsorában felkapott graffitis a New York-i Sohóban rendezett kiállításai után mind gyakrabban művészeti értékként tűnt fel a graffiti. 1979-ben a rapper már Rómában is kiállította műveit. Mára a graffiti véglegesen a tömegkultúra részévé és egy markáns művészeti formává vált.

Banksy az 1990-es években kezdte stencilezéssel készült munkáival elborítani szülővárosa falait, most először azonban beltéri kiállításon állít ki Bristol legnagyobb múzeumában. Az elnyomottak hangján megszólaló, rendszerellenes, illegális művészet megmutatkozási lehetőséget kapott a londoni Tate Galleryben, valamint New York, Los Angeles és Betlehem kiállítóhelyein túl az elitművészetet pártoló aukciósházakban is. Brad Pitt és Robbie Williams is tulajdonosa a gerillaművész alkotásainak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A street art bevonult a Bristol Múzeumba

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra