Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újra láthatók a bagdadi kőoroszlánok

2009. február 23. 21:46 BBC News, MTI

Hat év elteltével újra megnyílt Bagdadban az iraki nemzeti múzeum. A hétfői hivatalos megnyitón Núri al-Máliki miniszterelnök is részt vett.

Az intézményt hat éve, az amerikai csapatok bevonulásakor teljesen kifosztották, felbecsülhetetlen értékű antikvitások és kincsek tűntek el a bevonulást követő káoszban. "Ez egy sötét időszak volt, Irak már túljutott ezen" - mondta az épületben tartott ceremónián a kormányfő. "A civilizáció e pontjának kijutott a rombolásból" - fűzte hozzá. A hivatalos ünnepségre egy nappal az előtt került sor, hogy az intézményt a látogatók számára is megnyitnák. Hivatalos körök szerint a múzeum megnyitásával a vérzivataros évek után Bagdad újabb mérföldkőhöz érkezett a stabilitáshoz való lassú visszatérés útján.

Az iraki turisztikai és archeológiai ügyekért felelős hivatal médiaigazgatója elmondta: a múzeumban külön termet szenteltek azoknak a műkincseknek, amelyeket elhurcoltak, de később visszajuttattak vagy megtaláltak. A szakember a civilizáció ellenségének nevezte a fosztogatókat. "Véget vetettünk az erőszak és a közöny hullámának, és megkezdtük az újjáépítés folyamatát" - mondta beszédében Núri al-Máliki miniszterelnök.

A múzeumot - amely egykor a világ legnagyobb kőkorszaki, bibliai kori és iszlám fénykorából származó darabok gyűjteményét tudhatta magáénak - szinte teljesen kifosztották a Szaddám Huszein vezette rezsim bukása után. Akkoriban az amerikai csapatokat kemény bírálatok érték, amiért nem védték meg az intézmény gyűjteményeit, ám később az is kiderült, hogy nagyon sok tudósítás túlozta el a fosztogatások valós mértékét.

Az UNESCO szerint mindmáig mintegy 7000 műtárgy - köztük 40-50 történelmi fontosságú darab - hiányzik a korábbi gyűjteményből. Más beszámolók szerint az amerikai invázió után 15 ezer műtárgy tűnt el, és csak 6 ezer került elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra láthatók a bagdadi kőoroszlánok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra