Múlt-kor.hu

Amikor a szmog az úr

2009. január 11. 11:48 Balázs Bálint

A legújabb eredmények szerint 12 ezer áttétel nélküli halálos áldozata volt a 1952-es londoni szmognak. A Budapesten elrendelt szmogriadó kapcsán felidézzük, hogy milyen történelmi tapasztalatokkal rendelkezünk a hasonló helyzetekre.

Füstködöt hozott a széntüzelés

A londoni detektívregények kihagyhatatlan fordulata a városra telepedő köd. A viktoriánus időkben általánossá vált füst és köd keverék, Harold Antoine Des Voeux fizikus javaslatára 1905-ben kapta a szmog (smoke+fog) nevet. 1952 telén azonban olyan szélsőséges füstköd alakult ki Londonban a túlzott széntüzelés miatt, hogy napokon belül 12 ezer ember vesztette életét. A halálozás olyan szintet ért el, mint utoljára 1866-ban, a legutolsó kolerajárvány idején.

A hideg téli időszakban a háztartások jelentősen növelték a széntüzelésű kályhák használatát. Egy lassan mozgó anticiklon megrekedt London fölött és a szélcsendes időszakban a magas páratartalmú hideg levegő a légszennyezés hatására savas ízű, színtelen, csípős szagú mérgező levegővé vált. Miután több ezer tonna égéstermék (fekete korom, kátrány és kéndioxid) halmozódott fel a légkörben az ipari forradalom legfőbb műhelyében edződött brit lakosság "borsófőzelék állagú" levegőben úszott.

Eleinte csak a szokásos köd borította be a fővárost 1952 december 5-én, de estére lehűlt az idő és a felszínhez közeli magas páratartalmú levegő ideális feltételeket teremtett a sűrű mozdulatlan füstköd kialakulásának. A fosszilis fűtőanyagok elégetésekor keletkező korom és por szemcséken a hidegben kondenzáció alakult ki, amiből füst állagú köd, majd a kéndioxid oldódásával kénsav, savas eső képződött.

Az edinburgh-i egyetem összeállítása szerint a "toxikus sötétség napjaiban" a fővárosban és környékén alig 50 méteres távolságban lehetett csak ellátni. A Heathrow-n a látási viszonyok december 6-án 10 méteres távolságra csökkentek. A közúti, vasút és légi forgalom leállt. A Nemzeti Galéria légkondicionáló rendszere eltömődött a levegőben felhalmozódott nagy mennyiségű szilárd anyagtól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Amikor a szmog az úr

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra