Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Búvárok keresik az Armada kincseit

2008. december 15. 12:01 The Guardian

Közel négy évszázaddal azután, hogy egy arannyal és ezüsttel megrakott spanyol galleon elsüllyedt Mull szigete mellett, végre kiemelnék a kincsvadászokat évszázadok óta izgalomban tartó értéktárgyakat.

A búvárok a Tobermory öböl mélyén kezdik el a vizsgálatokat, hogy megtalálják azt a hatalmas aranymennyiséget, amely a spanyolok 1588-as invázióját támogatta volna, és aminek elvesztése igen komolyan érintette a spanyol kincstárat.

A hajó elsüllyedésének története évszázadok óta tartja izgalomban a kincsvadászokat: a helyi folklór szerint a az arannyal, ékkövekkel, és felbecsülhetetlen értékű tárgyakkal megrakott hajó a Tobermory öböl mélyén fekszik. Az Armada kudarca után ugyanis sok spanyol hajó menekült észak felé Sir Francis Drake flottája elől, ám nem számoltak a viharok erejével. A kincseket szállító hajónak - amely vagy az Almirante di Florencia, vagy a San Juan de Sicilia lehetett - ekkor veszett nyoma.

A pusztulás története is igencsak kétes: egyesek szerint a rakomány túlsúlya miatt veszett oda, míg mások a viharokat okolják ezért. Van olyan történet is, amely szerint egy helyi vezető robbantatta fel, mert a legénység nem fizette ki szolgálatait.

A roncs egyik legkitartóbb kutatója a Campbell család, akik már 20 alkalommal szerették volna megszerezni a kincseket. Erre 1641-ben kaptak engedélyt I. Károlytól, aki felhatalmazta őket a hajó megkeresésével. Ez nem tetszett a helyi MacLean famíliának, akik az állítólagos öböl fölé azért is emeltek erődöt, hogy a helyszínre merészkedő Campbelleket megölhessék. A jelenlegi családfő sem adja fel, és jelenleg 10 búvár segítségével keresik a roncsokat, amelyben a kincsek értéke akár a 30 millió fontot (9 milliárd forintot) is elérhetik.

A helyszín azonban egy igazi régészeti kincsesbánya: az öbölben a búvárok az elmúlt évek során rengeteg értékes hajóroncs maradványait megtalálták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Búvárok keresik az Armada kincseit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra