Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tutanhamon sírjának titkai

2004. november 17. 15:25 Dávid Andrea

A sír felfedezése

A sír felfedezése tulajdonképpen 1922. november 4-ére datálható. Ezen a napon találták meg Carterék a sír bejáratához vezető első lépcsőfokot, VI. Ramszesz sírja alatt. Az ásatás résztvevői munkához láttak, és két nap alatt megtisztították a tizenhat fokból álló lépcsősort. A lépcső egy ajtóhoz vezetett, melyen a fáraó neve (Tutanhamon) és koronázási neve (Nebheperuré) volt olvasható.

Carter keresett és talált

Carter még aznap értesítette Lord Carnavont, aki november 23-án érkezett leányával Luxorba. November 25-én Carter és Carnavon jelenlétében nyitották fel a sírt, mely mögött a máig ismert legnagyobb kincslelet rejtőzött.

Carter mindjárt a behatolás után észrevette, hogy ebben a sírban is jártak már a sírrablók, mert az ajtókat már előzőleg felfeszítették, majd újra lepecsételték, azonkívül szörnyű rendetlenség uralkodott a kamrákban. Az értékes tárgyak szeszélyes összevisszaságban hevertek szerteszét, olykor egymásra dobálva.

A lépcső egy hosszú folyosóhoz vezetett, amely egy 8 méter hosszú és 3,6 méter széles fehérre meszelt falú szobába torkollt. A régészek déli szobának ill. előtérnek nevezték el. Itt is zűrzavaros állapotok uralkodtak, akár a folyosón. Feltehetően kétszer is feltörték a sírt, de mintha a rablóknak a fosztogatáson túl az is céljuk lett volna, hogy minél nagyobb felfordulást hagyjanak maguk után. Az előtér padlója tele volt apró törmelékekkel, elszáradt virágmaradványokkal, törött cserepekkel. Mégis, 171 tárgyat, bútordarabot találtak ebben a helyiségben, és ezek között voltak olyan ládák és dobozok is, melyek további kincseket rejtettek magukban. Például egy vadász- és csatajelenetekkel díszített festett faládában megtalálták Tutanhamon saruit.

Más, azóta nagyon híressé vált tárgyakat is találtak ebben a helyiségben. Itt volt a gyermek Tutanhamon fából készült, festett stukkóval bevont feje, mely a felkelő naphoz hasonlóan egy kékes-fehér lótuszvirágból emelkedik ki. Itt állt az az aranylemezekkel bevont pazar trónus is, amelynek támláján a királyi pár látható: Anheszenamon az utolsó simításokat végzi férje öltözékén. Lehet ez valami rituális cselekedet, lehet az udvari etikett előírása, de a legvalószínűbb, hogy csak egy egészen hétköznapi, kedves gesztus a királyné részéről, amely megvilágítja kettejük magánéletét.

Négy szétszedett, fából készült aranyozott kocsi is volt itt, mellettük pedig egy szépen megmunkált baldachin maradványai. Ebben a helyiségben egy kis, fából készült és aranyozott naoszt (szentélyt) is találtak nyitott ajtókkal, ami arra mutat, hogy itt is jártak a sírrablók. Carter és társai a naosz méretéből és felirataiból arra következtettek, hogy legalábbis két színarany szobor állhatott itt, nagy valószínűség szerint Tutanhamon és Anheszenamon szobrai. Nehéz lenne felsorolni az összes értékes tárgyat, amit itt, ebben a szobában találtak. Rengeteg ritkaság halmozódott egymásra, melyek nem pusztán koruk, de anyaguk miatt is igen értékesek, ugyanis a sírban talált tárgyak alapanyaga főleg lazúrkő, alabástrom, arany, ezüst, ébenfa, türkiz és elefántcsont.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tutanhamon sírjának titkai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra