Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tutanhamon sírjának titkai

2004. november 17. 15:25 Dávid Andrea

A sírkamra tartalma

A déli szoba északi falában találták meg a régészek azt az elfalazott ajtót, amely a sírkamrába vezetett. Az ajtót két oldalról két feketére lakkozott faszobor őrizte, így Carteréknek nem volt nehéz dolguk. Mindkét szobrot a királyról mintázták, megörökítve így arcvonásait és testmagasságát (1,67 m). Kötényüket, botjukat, jogarukat, fejdíszüket, ékszereiket és saruikat bearanyozták.

Az ásatók kibontották a sírkamra falát, de csak a következő évben tárták fel azt, amikor az előtérben talált tárgyakat már mind lefotózták, és ott, a helyszínen, laboratóriumi körülmények között felkészítették a továbbszállításra.

Múmiaraktár a labirintusban
Múmia - protézissel
1923. február 27-én lépett be először Carter és Lord Carnavon a sírkamrába (vagy nyugati szobába). Ez kisebb volt, mint az előtér, de a helyiséget majdnem teljesen betöltötte egy aranyozott fából készült kápolna, üvegpaszta és kék lazúrkő berakásokkal. A kápolna és a szoba falai között mindössze 75 cm távolság volt, de itt is találtak tárgyakat. Ezeknek egy részét még a szertartás folyamán helyezték ide, rituális célból, más részüket a sírrablók ejthették el, akik természetesen itt is jártak. Ennél tovább azonban nem jutottak, ugyanis a kápolna egy második kápolnát rejtett magában, melynek ajtaján a pecsétek a temetés óta sértetlenek voltak. A régészek számára a feltárás ezen a ponton kezdett nagyon izgalmassá válni, hiszen végre szűz területre érkeztek, 3400 év óta először ők léptek be ebbe a szentélybe. A kápolna falain kívül fegyverek, pálcák, vadászjelenetekkel díszített kenőcstartó tégelyek helyezkedtek el, és két - Tutanhamon és Anheszenamon nevével ellátott - alabástrom vázát is találtak itt.

A második kápolnában egy harmadikra bukkantak a régészek, mellette pedig újabb fegyverekre, íjakra, nyílvesszőkre és egy struccvadászat ábráival díszített légycsapóra.

Végül a harmadik szentélyben helyezkedett el a negyedik, szintén aranyozott fából készült kápolna. Ide tették a vörös homokkő szarkofágot. A négy szentély kibontása után azonban az ásatók már tudták, hogy a szarkofág megtalálása még kevés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tutanhamon sírjának titkai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra