Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tutanhamon sírjának titkai

2004. november 17. 15:25 Dávid Andrea

A koporsók felnyitása

Ahhoz, hogy a bebalzsamozott tetemet megtalálják, még három - a szarkofágban elhelyezett - koporsót kellett felnyitniuk. A koporsók múmia alakúak voltak, keresztbetett kezekkel, s a kezekben a hatalom szimbólumaival, a déli királyság pásztorbotjával (heka) és Észak korbácsával (neheh). A három faragott koporsó olyan pontosan illeszkedett egymásba, hogy még egy ujjal sem lehetett közéjük nyúlni. Az első koporsót aranyozott fából készítették, és vászonlepelbe burkolták, a másodikat viszont virágdíszekkel is ékesítették, és azután csomagolták lepelbe. A harmadik, színarany koporsót vörös vászonnal csavarták körül, de csak a testet, az arcot szabadon hagyták. Ezen a koporsón együtt ábrázolták Felső- és Alsó-Egyiptom két nagy istenét, a Nehbet keselyűt és a Wadzset kígyót, valamint Íziszt és Nephthüszt. Az utolsó koporsó felnyitása után került napvilágra maga a múmia, illetve a múmia arcára helyezett arany halotti maszk, melyet azóta a sírlelet leghíresebb és legismertebb darabjaként tartanak számon szerte a világon. A legszebb és legtökéletesebb állapotban maradt maszk ez, melyet a Királyok Völgyében valaha is találtak. Az ötvösművészetnek olyan csúcsa, mely kivételes tehetséget kívánt.

http://www.bundeskunsthalle.de/
A múmia a túlságosan sok, és vastagon rákent balzsam miatt szinte teljesen elszenesedett, de arcvonásai azért kivehetők. Összehasonlítva vonásait a sírban talált rengeteg Tutanhamon-ábrázolással, megállapítható, hogy a halotti maszk nem egy idealizált portré, nem az alattvalói hízelgés eredménye, hanem maga a valóság: a fiatal fáraó valóban ilyen tiszta, megnyerő, jóképű ifjú volt. A maszk anyaga egyébként minden szempontból királyi: az arany alapanyagot féldrágakő és színes üvegpaszta berakások díszítik, a szem kihúzott része és a szemöldök pedig lazúrkőből készült.

A múmiára 101 ponton helyeztek ékszereket, egészen pontosan 143, aranyból készült darabot. A három koporsó együttes súlya meghaladja az 1375 kg-ot. A legbelső, arany koporsó súlya 1110,4 kg !

A meglehetősen rossz állapotban lévő múmiát a régészek a továbbiakban dr. Derry gondjaira bízták, aki restaurációs munkák elvégzése után lemérte a holttest hosszúságát. Az 1,63 m magas halott életében - a doktor számításai alapján 1,67 m magas volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tutanhamon sírjának titkai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra