Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1958-ban elsüllyedt amerikai tengeralattjárót fedeztek fel Hawaii mellett

2020. március 13. 15:04 Múlt-kor

1958. május 28-án a USS Stickleback egy hidegháborús hadgyakorlaton vett részt a Hawaii-szigetcsoporthoz tartozó Oahu szigete mellett, amikor egy baleset következtében összeütközött a felette elhaladó rombolóval, és elsüllyedt. Most, 62 évvel később egy kutatócsapat 3300 méteres mélységben bukkant rá.

A második világháborúban és a koreai háborúban is szolgáló, ám 1951 szeptemberében visszavonultatott és egyfajta kiképzőhajóként funkcionáló, Balao-osztályú USS Stickleback (SS-415) fedélzetén az 1958. május 28-i hadgyakorlat során elment az áram, és irányítatlanul süllyedni kezdett. Ekkor elrendelték a ballaszttartályok vészürítését, mire a hajó emelkedni kezdett, a felszínen pedig összeütközött a USS Silverstein rombolóval.

A baleset Oahu szigetétől 19 tengeri mérföldre történt. Az ütközés annyiban szerencsés volt, hogy a tengerészeket időben kimentették, a 95 méter hosszúságú, tíz torpedókiállással bíró Sticklebacket azonban már nem tudták megmenteni, rekeszeinek zömét elárasztotta a víz, így 1958. május 29-én 18.57-kor a tengerfenékre süllyedt.  (Érdekesség, hogy a tengeralattjáró angol neve egy halrendet jelent, nevezetesen a pikóféléket, amelyekbe tartozik például a tengeri csikóhalak családja.)

A Sticklebacket két darabra szakadva megtaláló Lost 52 nevű projekt a múlt évben bukkant rá a japán bombázók által, 1944 februárjában, Okinava déli partjainál elsüllyesztett USS Graybackre is. De az ő érdemük az Alaszka partjainál eltűnt USS Grunion 77 évvel későbbi felfedezése is. Mindezidáig hat eltűnt tengeralattjáró nyomára bukkantak a csapat szakértői, akik az utóbbi időben tevékenységi körüket kibővítették az elsüllyedt második világháborús csatahajókra is.

A USS Stickleback egyike azon négy amerikai tengeralattjárónak, amely eltűnt a hidegháború évtizedeiben. Közülük már csupán egynek ismeretlen a holléte.

Érdekesség, hogy a tengerfenéken a valaha volt legmélyebben fekvő hajóroncsot, egy amerikai második világháborús rombolót tavaly fedezték fel a Fülöp-szigetek közelében egy másik projekt kapcsán. A 6200 méter mélyen fekvő maradványt mélyvízi drónokkal sikerült megtalálni, a kutatók pedig úgy vélik, a Fletcher-osztályú USS Johnston amerikai rombolóra bukkantak, amely a kulcsfontosságú Leyte-öbölbeli csata során süllyedt el 1944 októberében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1958-ban elsüllyedt amerikai tengeralattjárót fedeztek fel Hawaii mellett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra