Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Brit titkosügynök lőhette le Raszputyint

2004. szeptember 29. 09:06

<

A Sötét Erők pusztulása

A test felfedezése után a palotáról készült fotókon egy hosszú, egyenes vércsík látható, mely átszeli az udvart, és egy vértócsában végződik a kapunál, ahol egy autó várakozott. Cullen szerint a történet vége az lehetett, hogy Juszupov és Puriszkevics, miután rálőttek Raszputyinra, a testet a kocsihoz cipelték, mert el akarták szállítani. A szerzetes azonban életjeleket mutatott, mire az angol ügynök habozás nélkül fejbe lőtte.


Oswald Rayner
Rayner részvételét mind felettesei, mind orosz tettestársai eltitkolták, utóbbiak ugyanis maguk akarták learatni a dicsőséget. Cullen és Cook verzióját támasztja alá az a belső üzenetváltás is, mely Rayner két szentpétervári felettese, John Scale és Stephen Alley között zajlott. Utóbbiak a gyilkosság időpontjában épp nem tartózkodtak a városban.


"Bár a dolgok nem épp terveinknek megfelelően alakultak, célunkat teljes mértékben elértük. Mindenki kedvezően fogadta a "Sötét Erők" [Raszputyin fedőneve] pusztulását, bár feltettek pár kellemetlen kérdést a résztvevők szélesebb körével kapcsolatban. Rayner igyekszik elvarrni bizonyos szálakat, ám mihelyst vissztér, egész biztosan tájékoztatja Önt" - olvasható az angol ügynökök levelében.


Ha Rayner volt is a gyilkos, soha nem beszélt arról, amit tett. 1961-es halála előtt ugyanis minden papírját elégette, és titkát magával vitte a sírba. Még a háború befejezése előtt távozott Oroszországból, és 1920-tól a Daily Telegraph finnországi tudósítójaként dolgozott.


Élete utolsó éveit az oxfordshire-i Botley faluban töltötte, ahol a helyi templom alapkezelője volt. Egyetlen fia - kit Juszupov emlékére Felixnek keresztelt - 1965-ben, apja halála után négy évvel halt meg.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Brit titkosügynök lőhette le Raszputyint

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra