Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Brit titkosügynök lőhette le Raszputyint

2004. szeptember 29. 09:06

<

A rejtélyes harmadik fegyveres

Juszupov - visszaemlékezései tanúsága szerint - palotájába csalta Raszputyint, és ciános süteménnyel kínálta. Mivel ezeknek semmi hatásuk sem volt, átment a dolgozószobába, ahol összeesküvő-társai várakoztak, felvett egy pisztolyt, és szíven lőtte a szerzetest.


Felix Juszupov
Egy óra múlva tért csak vissza a tett színhelyére, ahol döbbenten látta, hogy Raszputyin még mindig életben van. A szerzetes talpra ugrott és nekitámadt Juszupovnak, majd az udvarra menekült, ahol egy másik összeesküvő, Vlagyimir Puriszkevics végül agyonlőtte.


Juszupov beszámol róla, hogy másnap Raynerrel ebédelt, aki a herceg szerint "tudott összeesküvésünkről, és azért jött, hogy a hírekről tudakozódjon".


Eddig a hivatalos verzió.


A BBC filmje szerint ugyanis a legfrissebb orvosszakértői vizsgálat teljesen ellentmond ennek a történetnek. A Raszputyin holttestéről készült fotókon ugyanis jól látszik egy haramadik golyó ütötte seb is, méghozzá a koponya közepén. Ez utóbbi, pontos célzást igényló - és nyilván halálos - lövést a kutatók szerint nem adhatta le más, mint profi gyilkos. A lövést ezen kívül közelről adták le, márpedig Puriszkevics messziről és hátulról lőtt az áldozatra.


A három golyónyom mind eltérő méretű, és a bűnügyi orvosszakéártők mára azt is kiderítették, hogy a golyókat három különböző fegyverből lőtték ki. Cullen szerint csakis a palotában várakozó Rayner - akinek legfőbb érdeke volt, hogy holtan lássa Raszputyint - lehetett a harmadik fegyveres.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Brit titkosügynök lőhette le Raszputyint

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra