Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A trójai háború által ihletett lelet került a felszínre Pompejiben

A trójai háború által ihletett lelet került a felszínre Pompejiben

2024. április 12. 13:20 MTI

A Kr. u. 79-ben elpusztult várost a Vezúvból kitörő hamu teljesen konzerválta, így a jövőben még számos meglepő felfedezés várható.

<

A trójai háború ihlette, pazar freskókkal díszített, tágas rendezvényteremre bukkantak régészek a dél-olaszországi Pompejiben végzett ásatásokon – közölte csütörtökön az olasz kulturális minisztérium.

A tájékoztatás szerint a 90 négyzetméteres terem fekete alapú falait mitológiai témájú, kifinomult festmények, mozaikok díszítik.

A képek fő motívuma a hősiesség: számos freskón a trójai háború hősei és isteni szereplői láthatók, köztük Helené, Meneláosz spártai király felesége és Párisz, Trója hercege.

Feltűnik még a freskókon Kasszandra és Apollón alakja is.

A pompjei ásatásokat végző régészek szerint a freskók azt a célt szolgálhatták az ókori római városban, hogy szórakoztassák a vendégeket és témát szolgáltassanak az összegyűlt társaság beszélgetéseihez, az élet értelméről folytatott eszmecserékhez.

A falakat azért festették feketére, hogy ne látszódjon meg rajtuk a lámpások füstje.

Pompeji városa a Vezúv vulkán 79-ben történt kitörése következtében pusztult el. A hamutenger, a sár és láva megóvta az ókori várost.

Romjait a 18. században fedezték fel, és napjainkban Olaszország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi látványossága, és kulcsfontosságú helyszín az ókorkutató régészek számára is.

Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter úgy fogalmazott csütörtökön, hogy Pompeji mindig tud újabb meglepetésekkel szolgálni: a régészek ahányszor csak ásni kezdenek, mindig találnak valami csodálatos és nagy jelentőségű leletet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A trójai háború által ihletett lelet került a felszínre Pompejiben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra