Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Újjászületett Pásztón a Múzeum téri épületegyüttes

Újjászületett Pásztón a Múzeum téri épületegyüttes

2024. január 5. 15:05 MTI

Teljeskörűen megújult Pásztó történelmi városközpontjának két épülete, a Csohány Galéria és a Gaál István-emlékház a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományaira építve kínál interaktív kiállítást és programokat – közölte a Nógrád vármegyei város polgármestere az MTI-vel.

<

Pásztó önkormányzata 407,87 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázatán.

Ennek eredményeként valósult meg a komplex beruházás a Pásztó történelmi városközpontjában található, középkori hangulatú „Romkert” területén – írta közleményben Farkas Attila (Fidesz-KDNP).

A beruházás központi részeként a Csohány Galéria és a Gaál István-emlékház épületeit újították meg, valamint új kiállítási eszközöket is beszereztek. Az emlékház több mint 450 négyzetméteres rendezvényházzá bővült.

A kültéri rendezvények lebonyolításához az épületek között közösségi teret alakítottak ki, a közlekedő felületeket térburkolattal borították és utcabútorokat is elhelyeztek.

Szabadtéri installációként egy gravírozott üvegpanel készült a ciszterci kolostor környezetében található középkori templomrom valamikori méreteinek és látványának bemutatására, a megmaradt épületromokat vizuálisan kiegészítve.

A rendezvényház kertjében kültéri látványelemként egy térkőbe vésett, nagyméretű „iránytűs térképet” építettek ki.

A polgármester közlése szerint a megújult épületek sokoldalú használhatóságot biztosítanak: a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományait és értékeit bemutató interaktív kiállítással várják a látogatókat, és ehhez kapcsolódóan több különböző középkori tematikájú fesztivált és rendezvényt is szerveznek, megtartva a hagyományos Zsigmond napi programot.

Művészeti és kulturális jellegű kiállításokat, zenei fesztiválokat, koncerteket, előadásokat is rendeznek itt, konferenciáknak, filmvetítéseknek, fotó- és festőművészek kiállításainak is helyet adnak a Múzeum téri épületek.

A pásztói projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újjászületett Pásztón a Múzeum téri épületegyüttes

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra