Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A legmagyarabb Habsburg életével ismerkedhetünk meg a Várkert Bazárban

A legmagyarabb Habsburg életével ismerkedhetünk meg a Várkert Bazárban

2023. szeptember 27. 13:21 MTI

A legmagyarabb Habsburg – József nádor nyomában címmel szabadtéri kiállításon mutatja be a magyar reformkor emblematikus személyisége, Habsburg-Lotharingiai József Antal főherceg több mint fél évszázadig tartó kormányzását és a hozzá kötődő helyszíneket kedd óta a Várkert Bazár.

<

A Budavári Palotanegyed újjászületését megvalósító Nemzeti Hauszmann Programnak az egykori csodálatos épületek újraalkotása mellett az is feladata, hogy felkutassa és bemutassa városrész évszázados múltjához köthető kulturális örökséget, neves személyiségeket – hangsúlyozta a kiállítás keddi megnyitóján a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos.

Fodor Gergely hozzátette, a Várkert Bazár tárlata is egy ilyen személyiség életébe nyújt betekintést: József nádor 1796-tól egészen 1847-ben bekövetkezett haláláig, több mint fél évszázadig szolgált hivatalában.

A főherceg politikusi tevékenysége mellett egyik fő törekvése volt, hogy Pest-Budát modern, külső megjelenésében is rendezett, virágzó fővárossá tegye; városfejlesztési programjának eredményei máig meghatározzák Budapest arculatát.

„Ő juthat eszünkbe, amikor a pesti Dunasor csodálatos épületeiben gyönyörködünk, és ő volt, aki Széchenyivel karöltve tevékeny részt vállalt a Lánchíd felépítésében. József nádornak köszönhetjük a Ludovika épületét és Pollack Mihály tervei nyomán a nádor hathatós közbenjárására épülhetett meg a Magyar Nemzeti Múzeum is” – idézte fel.

Fodor Gergely elmondása szerint példaértékű városszépítő tevékenysége során a nádor jelentős figyelmet fordított szűkebb rezidenciájára, a Királyi Palotára és annak környezetére is. Egy tűzvész után az épületet a korra jellemző klasszicista stílusban alakíttatta át, de nevéhez fűződik a királyi kertek nagyszabású fejlesztése is.

Mint a kormánybiztos kiemelte, a Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a Budavári Palotanegyedet úgy adja vissza, ahogyan azt Hauszmann és kortársai meghagyták. Nyáron átadták a látogatóknak a Csikós udvart és a Török kertet összekötő Karakas pasa tornyát, melyben információs pont és kávézó nyílt, és a tervek szerint 2026-ra elkészül a Budavári Palota északi szárnyának helyreállítása is, melynek eredményeként a palota újra nyitott lesz a Szent György tér irányába.

A munkálatok során visszaállítják a lenyűgöző hauszmanni enteriőröket, az előcsarnokot, a büfétermet és az impozáns, több mint 700 négyzetméteres báltermet – fűzte hozzá.

Fodor Gergely emlékeztetett arra, hogy újjászületnek a Palotanegyed eredeti látképét meghatározó épületek is. A Dísz tér délkeleti sarkán ismét látható a Vöröskereszt Egylet egykori székháza, és hamarosan elkészül a Kallina Mór tervezte Honvéd Főparancsnokság épületének megújítása. Itt a városrész látogatóközpontja, kulturális és turisztikai kapuja működik majd, a Szent György tér Tabán felőli oldalán pedig már szerkezetkészen látható a József főhercegi palota – számolt be a Hauszmann Programról a kormánybiztos.

Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, József nádor ükunokája méltó és szép szabadtéri kiállításként méltatta az ükapja tiszteletére megnyílt tárlatot.

Felidézte, hogy József főherceget a Habsburg-dinasztia magyar ágának megalapítójaként tartják számon. Támogatása nélkül hiába fogantak volna meg „a reformkor vitathatatlanul legnagyobb alakja”, Széchenyi István gróf korszakalkotó gondolatai, de nagyrabecsüléssel nyilatkozott a nádorról a sok kérdésben radikális Kossuth Lajos is.

„Szívvel-lélekkel magyarnak vallotta magát, büszke volt arra, hogy ereiben Árpád vezér vére csörgedezik, hiszen a Habsburgok őse III. Béla egyik lányát vette feleségül” – emlékezett ükapjára Habsburg-Lotharingiai Mihály.

Nánay Mihály, a tárlat kurátora elmondta, a kiállítás tablói elsősorban József nádor gyakorlati tevékenységére fókuszálnak.

Mint emlékeztetett, nádori kinevezésekor a magyarok hatalmas szeretettel fogadták „saját Habsburg-főhercegüket”, aki végre saját udvartartást hozott a Budai Várba.

A kiállítás felvillantja többek között József nádor szerepét a pesti Duna-korzó, a Nemzeti Múzeum és a Ludovika Akadémia létrehozásában, felidézi közös munkáját Széchenyi Istvánnal és apjával, de bemutatja a nádor egykori margitszigeti villáját is, melynek köszönhetően a Palatinus strand a nevét kapta. A látogatók megismerhetik a főherceg családjának és feleségeinek történetét, valamint kitekintést kapnak József nádor emlékezetére is.

A kiállítás november végéig látható Várkert Bazár déli panoráma teraszának rámpáin.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A legmagyarabb Habsburg életével ismerkedhetünk meg a Várkert Bazárban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra