Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Magyar dokumentumfilmen elevenedik meg Nikola Tesla lenyűgöző ifjúkora

Magyar dokumentumfilmen elevenedik meg Nikola Tesla lenyűgöző ifjúkora

2023. szeptember 3. 09:05 Múlt-kor

A Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütál a „Nikola Tesla – A fény gyermeke” című egész estés magyar dokumentumfilm, amely bejárja a világhírű feltaláló fiatalkorának főbb közép-európai államásait, és mindeközben átfogóan bemutatja a tudós drámai életét is.

<

Nikola Tesla, minden idők egyik legnagyobb feltalálója, az elektromosság, a mágnesesség és a gépészet úttörője. A világhírű tudós szerb szülőktől született 1856-ban, a dalmáciai, ma Horvátországban található határőrvidéki Smiljan-ban, a Magyar Királyság területén. Tanulmányait Károlyvárosban, Grazban, Mariborban, Prágában és Budapesten végezte, ha úgy vesszük, akár Közép-Európa büszkesége is lehetne. A Tesla-jelenség, amely főként az amerikai időszakára fókuszál, a XIX. század vége óta folyamatosan foglalkoztatja a világot. 146 bejegyzett találmánya, tudományos felfedezéseinek, leírásainak, máig felfedezetlen titkai, misztikus homályba helyezik alakját.

A nevével fémjelzett elektronikus gépkocsi forradalom napjainkban is fokozottan ráirányítja a világ közvéleményének figyelmét. Érdekes módon önéletrajzi írása mindezidáig nem képezte mozgókép alapját. Ez számunkra, magyarokra nézve amiatt is sajnálatos, mert saját elbeszélései szerint éppen a Budapesten eltöltött időszaka, és magyar barátjával, Szigeti Antallal való városligeti sétái inspirálták őt élete, és az emberiség történetének egyik legnagyobb jelentőségű találmányának, a váltóáramú motor megoldóképletének megszületéséhez.

Rejtélyes módon emidáig Tesla közép-európai származása, s annak egyes állomásai sem lettek filmben feldolgozva. Ezt az évtizedes hiányt kívánja pótolni a „Nikola Tesla – A fény gyermeke”, amely alkotás több mint három éven át készült.

„Közép-európában ahány ország, annyi Tesla. A horvátok és a szerbek is sajátjukként gondolnak rá, Belgrádban róla nevezték el a repülőteret, de még Szlovéniában is tartanak Tesla-emléksétákat, mert egy ideig Mariborban élt. Nincs egységes Tesla-kép, mindenkinek megvan belőle a saját változata. Minket nagyon érdekelt, hogy a különböző helyszíneken hogyan ápolják az emlékét. Különös figyelmet szenteltünk a budapesti életének és a városligeti felfedezésének. Máshol már régen országimázs-kampányt építettetek volna egy ilyen történetre. Nekünk pedig van a fiókban egy Teslánk, akit valamiért idáig nem húztunk elő. Öröm és egyben nagy felelősség volt, hogy a Nemzeti Filmintézet támogatásával három év alatt bejárhattuk Tesla fiatalkotának főbb állomásait, és elkészíthettük az első átfogó filmet életének erről az időszakáról.” – mondta Takó Sándor, a film producere, társrendezője.

Az alkotók a filmet öt országban forgatták. Ellátogattak Tesla szülőfalujába, a horvátországi Smiljanba, Károlyvárosba és Mariborba is, ahol soha nem filmezett eredeti dokumentumokkal igazolták, hogy a tudóst szerencsejátékfüggősége miatt kiutasították a városból. Felkeresték a gratzi egyetemet is, ahonnan egykor a fiatal zsenit megvalósíthatatlannak tartott ötletei és kihágásai miatt tanácsolták el.

„A filmben Nikolára, a zseni mögött rejlő hús-vér emberre fókuszáltunk. Kosztümös asszociatív montázsokkal idézzük meg életének sorsfordító pontjait, miközben a narrációkhoz felhasználtuk Tesla saját visszaemlékezéseit is. Szerb, horvát, szlovén, osztrák, magyar szakértők, történészek, pszichológusok  meséltek nekünk Tesla különösen izgalmas képességeiről és komplex személyiségéről.  A  filmben végig követhetjük, ahogy Tesla elesik, tanul a hibáiból, majd újra, erősebben feláll és küzd tovább.” – mondta Bánovits Ottó, a dokumentumfilm forgatókönyvírója, társrendezője.

A „Nikola Tesla – A fény gyermeke” című egész estés dokumentumfilm premierje a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs versenyprogramjában lesz 2023. szeptember 3-án, vasárnap 21:00 órakor a Művészetek Háza Zukor termében, a vetítést követő közönségtalálkozón a film alkotói is részt vesznek.

A film a Csillagos Ötös film gyártásában készült, a Sparks ko-produkciójában, a Nemzeti Filmintézet és a magyar filmszakmai adókedvezmény támogatásával. Producere Takó Sándor, ko-producere Romwalter Judit. Nikola Teslát Jéger Zsombor színművész alakítja. Vezető konzultánsa Szepes András. A film rendezői Bánovits Ottó és Takó Sándor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Magyar dokumentumfilmen elevenedik meg Nikola Tesla lenyűgöző ifjúkora

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra