Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Sáncra fel! Vasárnap 16.30-tól ismét várfoglalás a Spektrumon!

Sáncra fel! Vasárnap 16.30-tól ismét várfoglalás a Spektrumon!

2023. április 13. 16:05 Múlt-kor

Ismét képernyőre tűzi a Spektrum televízió nagysikerű saját gyártású sorozatát, amelyben Vadon János, az ismert rádiós és televíziós műsorvezető kalauzolásával az ország legtitokzatosabb középkori várairól hull le a lepel. A Várfoglalók néven futó műsor jól összeszokott csapata 2023-ban is folytatja „hadjáratát” és újabb középkori várak, erődrendszerek, illetve erődtemplomok meghódítását tervezik. Ezúttal azonban nemcsak hazai, hanem határon túli helyszínek is szerepelnek a választékban. A történelmi ihletésű sorozat 10 epizóddal tér vissza a Spektrum képernyőjére, melyből ötöt tavasszal, ötöt pedig ősszel láthatnak a nézők.

<

Folytatva a már bevált várfoglalási stratégiákat, a második évadban is bepillanthatunk a részben ma már csak romjaikban létező, illetve már helyreállított középkori váraink kulisszatitkaiba. A sorozat hagyományaihoz híven a várfoglalók csapatához csatlakozó helyi szakértőkkel, várkapitányokkal, várbarátokkal folytatott kötetlen beszélgetések során feltárulnak az adott várral kapcsolatos tények és legendák, találkozunk talányos, máig magyarázatra váró rejtélyekkel, és megtudjuk, miről regélnek a várat felépítő kövek.

Miért épp ott, milyen célból épült a vár? Hol és miért épp ott volt a vár bejárata? Van-e, volt-e a várnak titkos bejárata és hogyan lehetett megközelíteni? Melyik volt a vár leggyengébb, legjobban támadható része? Hogyan ostromolták, és miként zajlott a vár utolsó ostroma? Hányan lakták és védték, illetve kik voltak a hős várvédők? Megannyi kérdés, amelyre a sorozat további epizódjaiban is választ várunk – és kapunk. Ám a várfoglaló csapat „hadvezére”, Vadon Jani nemcsak kérdez, hanem az első évadban is jól bevált várfoglalási technikákat is beveti: hős elődjei nyomán megmássza a bevehetetlen falakat, bejárja a titkos alagutakat és föld alatti járatokat, leereszkedik a feltáratlan kutakba és ciszternákba.

A tavaly ősszel vetített 12 részes első évadon a Filmdzsungel Stúdió 16 fős stábja dolgozott, akik kézikamerával, filmkészítésre alkalmas okostelefonokkal és légifelvételekkel tették igazán látványossá a végeredményt. A sorozatot ráadásul olyan 3D látványrajzokkal is kiegészítették, amelyek remekül példázzák, hogyan is nézhettek ki az erődítmények több száz évvel ezelőtt.

Az előkészületekkel több mint fél évet töltött el a tudományos ismeretterjesztő és természetfilm gyártásban rendkívül járatos Filmdzsungel csapata, és végül 23 nap alatt rögzítették a felvételeket. Ezalatt több mint 5000 kilométert tettek meg gyalogosan, autóval, kenuval, kerékpárral, lovon, lovashintón vagy adott esetben szamárháton, néha kötéllel a föld alá ereszkedve vagy éppen sziklákon lógva. Egyszóval mindent elkövettek azért, hogy a sorozat információban, látványban és humorban is gazdag legyen.

Az már rögtön az első évad elején kiderült, hogy Vadon János maga is bevallottan várimádó, így a csatorna keresve sem találhatott volna jobb partnert arra, hogy bemutassa Magyarország kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb várait Somlótól kezdve, Ónodon át egészen Boldogkőig, néhol a legendás Rockenbauer-túra, a Másfélmillió lépés Magyarországon ösvényein.

A Várfoglalók most vasárnap startoló második évada ezúttal határainkon kívülre is elmerészkedik: így a magyarországi helyszínek mellett izgalmas erdélyi műemléket is bemutat. A filmeket továbbra is lenyűgöző drónfelvételek, archív látványrajzok, korabeli ábrázolások, és a drónfelvételekhez igazodó, azokkal szinkronban készült, olykor meghökkentően részletes és lenyűgöző 3D rekonstrukciók teszik igazán látványossá.

Az új évad első részében Vadon János és kipróbált csapata a székelyföldi Csíkszeredát veszi célba, ahol egy kincseket rejtő latrina, az elveszett, és később megkerült, négyszáz éves Kájoni-kódex, és némi korabeli death metal várja őket. Bár hiába sietnek, előtte még muszáj útba ejteniük egy igencsak rendhagyó, természetes erősséget a Vargyas-patak szurdokvölgyében is.

Premier: április 16. 16:30, Spektrum

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sáncra fel! Vasárnap 16.30-tól ismét várfoglalás a Spektrumon!

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra