Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Német rézből készülhetett a híres benini bronzok egy része

Német rézből készülhetett a híres benini bronzok egy része

2023. április 11. 16:05 MTI

Az egykori afrikai Benini Királyságból származó benini bronzoknak nevezett műkincsgyűjtemény számos darabja olyan rézből készült, amelyet több ezer kilométerrel arrébb, a német Rajna-vidéken, Köln és Aachen között bányásztak – állapította meg egy most publikált tanulmány.

<

Benini bronzoknak azt a több ezer műkincsből álló kollekciót nevezik, amely az egykori Benini Királyságban – a mai nigériai Edo államban – álló királyi palotából származik.

A műkincseket a 19. század gyarmatosítói rabolták el, és a világ különböző műgyűjteményeibe, múzeumaiba kerültek.

A PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a felbecsülhetetlen értékű műalkotások számos darabja a Németország nyugati részéből származó sárgaréz manillák (karkötők) beolvasztásával készült.

A manillákat a 15. századtól kezdve egész Nyugat-Afrikában fizetőeszközként használták, például a rabszolgákért fizettek velük.

Sok ilyen karkötőt találtak olyan elsüllyedt hajóroncsokon, amelyeken rabszolgákat szállítottak.

A kutatók az Atlanti-óceán mélyén talált öt hajóroncsról előkerült 67 manillát vizsgáltak meg. Mint kiderült, a manillák a 16–19. századból származtak.

A Tobias Skowronek német tudós által vezetett kutatás a manillák ólomizotópjainak vizsgálata alapján állapította meg, hogy Németországból származott az anyaguk.

A benini bronzok az elnevezésük ellenére többségükben sárgarézből készültek. Anyaguk főként rezet és cinket, továbbá kisebb mennyiségben ólmot, ónt és más elemeket is tartalmaz.

A kutatók azzal már tisztában voltak, hogy a bronzokhoz a manillák anyagát használták fel, de az csak most igazolódott, hogy a karkötők nagy része a Köln környékén bányászott rézércből készült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Német rézből készülhetett a híres benini bronzok egy része

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra