Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pinkerton, az FBI előfutára

2004. július 1. 18:00

<

Tisztességtelen eszközök

A mindent látó szem
A Pinkerton cég hírneve egyre nőtt, nyomozóit csak úgy emlegették: a pinkertonok. A lakosság szemében hősökké váltak, és hamarosan már ponyvaregények zengték dicsőségüket. A gyorsan növekvő vállalkozás azonban a nyilvánosság elől titkolt, s tulajdonképpen illegális eszközökkel is dolgozott: megtévesztéssel, megfélemlítéssel, emberrablással, sőt gyilkossággal is. Jesse James és bandája üldözése közben például gyújtóbombát dobtak a bandita anyjának farmjára, a tűzben egy kisgyerek is meghalt. Ugyanekkor vesztette életét Kate Warn, a világ első - a Pinkerton cég alkalmazásában álló - nyomozónője is.


Hírnevüket tovább rombolta, hogy gátlás nélkül szegődtek el sztrájkok letörésére, olykor a rendőrség oldalán léptek fel. 1873-1876 között a Pinkerton-cég egyik ügynöke beépült a Molly Maguire nevű titkos bányászszervezetbe, amely állítólag terrorista akciókra készült. Ennek az ügynöknek a vallomása vezetett a szervezkedés leleplezéséhez és vezetők kivégzéséhez. Így lett az egykori munkásmozgalmi aktivistából a kapitalisták érdekeinek védelmezője.

Pinkertont azonban lekötötte a folyamatosan növekvő ügynökség ügyeinek intézése. Ellensúlyozandó rossz sajtóját, Pinkerton gátlástalan öntömjénezésbe kezdett, személyét és vállalkozását idilli fényben lefestő könyvek hosszú sorát íratta, sőt írta meg. A kicsit kiszínezett, de reklámjuk szerint valódi, "az aktákból átvett" sztorikat tartalmazó történetek nagy hatást gyakoroltak az olvasókra - sőt, még Mark Twainre és Raymond Chandlerre is.


Pinkerton 1884. július 1-jén halt meg. Az ügynökséget fiai örökölték, akik egyre inkább a biztonsági és védelmi tevékenységre helyezték a súlyt a nyomozással szemben. Az egykori családi vállalkozás később részvénytársasággá vált, majd átadta a helyét az immár valóban állami, hatóságként működő szervnek: a Szövetségi Nyomozó Irodának - legismertebb nevén az FBI-nak.


(MTI Panoráma - Perge Zita, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pinkerton, az FBI előfutára

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra