Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pinkerton, az FBI előfutára

2004. július 1. 18:00

<

Jesse James legyőzője

Pinkerton, Lincoln és McClernand vezérőrnagy,
1862
A cég nem szűkölködött munkában: az Egyesült Államok jelentős része még a "Vadnyugathoz" tartozott, ahol nem volt rendőrség, közbiztonság. A Pinkerton Detektívügynökség két legnagyobb ügyfele a két viszonylag rendszeresen működő szolgáltatás, a posta és a vonat lett - a nem működő harmadik, a rendőrség rovására. Pinkerton és munkatársai hamar hírnevet vívtak ki maguknak kemény és hatékony fellépésükkel. Ők voltak az elsők, akik aktákat készítettek a gyanúsítottakról, bűnügyi nyilvántartást hoztak létre, fényképek alapján azonosították a tetteseket és nem riadtak vissza attól sem, hogy beépüljenek a bandákba.


Pinkerton lett Abraham Lincoln testőre, s 1861-ben meghiúsított egy merényletet, melyet az elnök beiktatásán akartak elkövetni. Lincoln hálából őt bízta meg a titkosszolgálat megszervezésével, amelyet E.J. Allen néven vezetett, s amely a polgárháború végén már hatékonyan működött. Hírszerzésben és kémelhárításban is jeleskedtek, megakadályozták például a nyolcezer déli hadifogoly kiszabadítására szőtt összeesküvést.


Legnagyobb sikereik közé tartozott egy 700 ezer dolláros vonatrablás tetteseinek elfogása 1866-ban, Jesse James és bandájának felszámolása, a Wild Bunchnek (Vad banda) nevezett vonat-és bankrablásra szakosodott bűnszövetkezet felmorzsolása, valamint Butch Cassidy és a Sundance Kölyök elüldözése Latin-Amerikába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pinkerton, az FBI előfutára

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra