Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Da Vinci és a kód

2006. május 19. 12:00

<

Leo és Mona

A reneszánsz polihisztor

Leonardo da Vinci kora egyik legnagyobb lángelméje volt, nem csoda, ha sokan titkos utalásokat keresnek munkáiban. A reneszánsz polihisztor életműve máig inspirálja a kutatókat.

Leonardo da Vinci mamája rabszolga volt
Az olasz Museo Ideale Leonardo da Vinci most feltárt dokumentumai szerint a reneszánsz tudós egy szolga gyermeke volt. A da Vinci-szakértők egyelőre szkeptikusan tekintenek az újonnan napvilágra került bizonyítékokra.




Leonardo fedezte fel a műanyagot
Alessandro Vezzosi, a toszkániai Vinci városában - Leonardo szülőhelyén - működő Museo Ideale igazgatója a művész-tudós jegyzetei között mesterséges anyag előállításáról szóló rajzokra és leírásokra bukkant. Vezzosi biztosra veszi, hogy da Vinci évszázadokkal a bakelit felfedezése előtt rájött a műanyag-gyártás alapelveire.


Leonardo ujjlenyomatával jelölte képeit
A gyermek Krisztus imádása című festmény restaurálási munkái során titokzatos ujjlenyomat, valamint kankalin és veronikafű motívumok vezették nyomra a kutatókat. A római Borghese Galériában kiállított évszázadok óta vitatott eredetű kép szerzője nagy valószínűséggel Leonardo da Vinci.


Leonardo félmeztelen Mária Magdolnája
Leonardo da Vinci két, a nagyközönség számára újdonságot jelentő festménye látható szombattól Anconában - közölte az Adriai-tenger partján fekvő olasz város múzeuma.





Ismeretlen Leonardo-vázlatra bukkantak
Leonardo da Vinci egyik legismertebb képe, a Sziklás Madonna felszíne alatt a kép eddig ismeretlen, befejezetlenül maradt vázlatára bukkantak brit szakemberek - közölte a londoni National Gallery egyik kurátora.

Mona Lisa mosolya

A Gioconda mosoly titka ismeretlen, csakúgy mint a képnek modellt álló személy kiléte. A különtermet kapott kép a Louvre legnagyobb szenzációja.

Mona Lisa meggörbült
Romlik Leonardo da Vinci mesterművének, a Mona Lisának az állapota - jelentették be a párizsi Louvre múzeum illetékesei. A múzeum ezért arra készül, hogy újra alaposan megvizsgálja a képet.





Mona Lisa ötgyermekes családanya volt
Végre szinte biztosra vehető, ki volt Leonardo Mona Lisájának modellje. Bár számos találgatás látott napvilágot az évszázadok során, Leonardo egyik korai életrajzírójának lehet igaza, aki szerint Mona Lisa egy köztiszteletnek örvendő firenzei kereskedő ötgyermekes, erényes felesége volt. Úgy hívták: Lisa Gherardini.


Mona Lisa új különtermet kapott a Louvre-ban
A Mona Lisa, a világ talán leghíresebb festménye egy perui építész terveinek és egy japán kereskedelmi televízió pénzügyi támogatásának köszönhetően szerdától egy 12 méter magas betonfalra helyezett üvegburában látható a párizsi Louvre külön e célra átalakított különtermében.


Megfejtették a Mona Lisa mosolyát
Leonardo da Vinci szelleme címmel nyílt 2007. január 7-ig látható kiállítás a firenzei Uffizi képtárban. Itt megtekinthető Jacques Franck két képe is, amelyeken a francia festő-művészettörténész azt kívánja bemutatni, hogyan festette meg a reneszánsz nagy olasz mestere híres képét, a Mona Lisát, pontosabban a képen látható nőalak, a Gioconda utánozhatatlan mosolyát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Da Vinci és a kód

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra