Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Da Vinci és a kód

2006. május 19. 12:00

<

Szkepszis és plágium

Rövid kivárás, majd fokozódó rosszallás jellemezte sok hozzáértő és az egyházak álláspontját is a könyv megjelenésének első pillanatától kezdve. A felháborodók a legmodernebb fegyverekhez nyúltak: internetes valóságfeltáró oldalakon próbálták kihúzni a Brown-hívők lába alól a talajt. A háttérből figyelő Opus Dei a filmbemutató előtt indított kampányt a fiktívnek tartott elemeket leleplező feliratozásért.

A tudomány és a teológia elítéli a da Vinci-kód ferdítéseit
Történészek, művészettörténészek és az egyház képviselői vettek részt azon a különös peren Leonardo da Vinci szülővárosában, mely a nemrég megjelent da Vinci-kód kapcsán próbálta meg a tényeket elválasztani a fikciótól. A szervezők szerint ugyanis problémás, ha szó szerint vesszük a könyv egyes állításait.

A da Vinci-kódra hasonlít egy 17. századi kézirat
Egy régi dokumentum utalásai és egyes fejezetei kísérteties hasonlóságot mutatnak a sikerregény A da Vinci-kóddal. A vezető angol aukciósházak ezért minden eredetiségvizsgálatot lefolytatnak a dokumentumon, hogy meggyőződjenek arról, nem a regény eredetiségét alátámasztó hamisítvány-e.

Brit katolikusok weboldala A da Vinci-kód ellen
A katolikus egyház eddig rendszerint gúnyolta vagy jobbára tudomást sem vett A da Vinci-kódról. Nagy-Britanniában most úgy tűnik, változik a helyzet: a katolikus egyház ugyanis Mária Magdolna történeti szerepével foglalkozó weboldalt alakított ki, hogy így vegye elejét a regények által létrehozott kultusz terjedésének.


Egyházi honlapon cáfolják A da Vinci-kódot
Az amerikai katolikus egyház internetes honlapot indított, hogy megcáfolja Dan Brown A da Vinci-kód című regényének állításait. A Jesusdecoded.com című honlap célja, hogy "pontos információkat közöljön Jézusról, a katolikus tanításról és A da Vinci-kódban említett más témákról" - fejtette ki közleményében az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciája (USCCP).

Plágium a sikerregény?

A könyv kísértetiesen emlékeztet Az abbé titka című regényre - sokak szerint nem véletlenül. A plágium-per jókora hullámokat vert, és még a filmbemutatót is veszélyeztette. A vicces kedvű bíró precedens ítéletének persze a történészek nem fognak örülni.

A bírósági ítélet szerint A da Vinci-kód nem plágium
Egy New York-i kerületi bíróság ítélete szerint nem plagizált A da Vinci kód című sikerkönyv szerzője, Dan Brown - közölte pénteken Brown kiadója, a Random House.




Megkezdődött A da Vinci-kód pere
Az utóbbi évek legnagyobb figyelemmel kísért jogdíj- és plágiumpere kezdődött meg a londoni felsőbíróságon. Két történész nyújtott be keresetet Dan Brown, A da Vinci-kód című világsikerű könyv szerzője, valamint kiadója, a Random House ellen ötletlopás címén.



Nem plágium A da Vinci-kód
Nem plágium A da Vinci-kód - másfél hónapi peres eljárás után, pénteken mondta ki ezt hivatalosan a londoni felsőbíróság. Az utóbbi évek legnagyobb figyelemmel kísért jogdíj- és plágiumperét két történész kezdeményezte, akik Dan Brown, a világsikerű könyv szerzője, valamint kiadója, a Random House ellen nyújtottak be keresetet ötletlopás címén.

Titkos üzenetet rejt A da Vinci-kód perének ítélete
A jogtörténelemben alighanem példátlan módon kódolt szöveget rejtett el ítéletében egy londoni bíró - méghozzá éppen abban, amely a Dan Brown ellen A da Vinci-kód című nemzetközi bestsellerré vált regénye kapcsán indított plágiumpert zárta le, elutasítva a felperes keresetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Da Vinci és a kód

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra