Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Valóban szerepet játszottak a szabadkőművesek a francia forradalomban?

Valóban szerepet játszottak a szabadkőművesek a francia forradalomban?

2023. február 3. 08:47 Múlt-kor

<

Barruel abbé szelleme tovább kísért

A francia forradalom előestéjén működő mintegy ezer szabadkőműves páholyból a század végére már száznál is kevesebb maradt Franciaországban. Napóleon első konzulsága idejétől kezdve azonban ismét felívelő időszak kezdődött a mozgalom történetében.

A hadvezér legtöbb férfirokona páholytag volt (a történeti forrásokkal soha alá nem támasztott legenda szerint ő maga is tagja volt a mozgalomnak), és a szabadkőművesekre a katolikus egyház hatalmát egyensúlyozó szervezetként tekintett.

Felismerte, hogy a társadalom megnyerése szempontjából fontos lehet a népszerű mozgalom tekintélyének helyreállítása, ezért még bizonyos támogatásban is részesítette a szabadkőműveseket. 1810-re már 667 páholy működött az országban.

Az abbé által hangoztatott nézetekkel a következő évtizedekben nemcsak a katolikusok, hanem a – francia köztársaságok időszakában – republikánus világnézetüket hangsúlyozni igyekvő szabadkőművesek is azonosulni tudtak.

Bár a második világháborút követően a történészek leszámoltak a francia forradalmat kirobbantó hatalmas szabadkőműves-összeesküvés mítoszával, továbbra is vita tárgyát képezi köreikben, hogy valójában mekkora szerepe volt a szabadkőművességnek a felvilágosodás eszméinek terjesztésében, és ezáltal a forradalom kirobbanásában.

A szélsőséges eszmék hívei közül pedig még manapság is sokan osztják Barruel abbé nézeteit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Valóban szerepet játszottak a szabadkőművesek a francia forradalomban?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra