Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Több mint 150 évvel a függetlenségi háború előtt már kipróbálták a demokráciát az amerikai gyarmatok

2021. szeptember 17. 08:35 Múlt-kor

<

Szúnyogok és indiánok

A telepesek a Jamestown Islandnek nevezett szigetet (amely akkoriban még félsziget volt) választották ki bázishelyükül, mivel a London Companytól kapott utasítások azt javasolták nekik, olyan helyet válasszanak, amely más európai hatalmak – elsősorban a spanyolok, a franciák és a hollandok – esetleges támadásától jól védhető.

Habár voltak őslakosok a környéken, a telepesek örömmel konstatálták, hogy a félszigeten nem voltak rajtuk kívül emberek.

Ennek okára hamar fény derült: Jamestown Island meglehetősen mocsaras terület, ahol sok a szúnyog, és elszigeteltsége miatt kevés a vadászható állat. A malária állandó veszélyt jelentett, és a James folyó torkolatának enyhén sós vize mérgezést, dizentériát és más megbetegedéseket okozott, mégis erre az egyetlen vízforrásra hagyatkozhattak csak a telepesek anélkül, hogy elhagyták volna a félsziget viszonylagos biztonságát.

Annak ellenére, hogy az indiánok láthatóan nemigen tartottak igényt a területre, kevesebb mint két héttel a telepesek megérkezése után megtámadták őket, és egyikőjüket meg is ölték.

A telepesek hamar felhúztak egy háromszög alaprajzú erődítményt, és az eredeti várakozásokkal szemben nem tudtak az indiánokkal való kereskedelemből megélni – a további Angliából érkező utánpótlásra voltak utalva.

Az újabb érkező hajókkal 500 fősre duzzadó kolónia 1609-1610 telén súlyos éhínségen ment keresztül, amelyet mindössze 60 fő élt túl, ez az „éhezés idejeként” vonult be a történelembe.

Az azóta előkerült nyomok szerint a kannibalizmustól sem riadtak vissza az elkeseredett emberek, gyilkosságra azonban nincs bizonyíték – az emberevés nagy valószínűséggel kimerült a halottak elfogyasztásában.

A későbbi években sem segített Jamestownon az, hogy mindig a London Company által kijelölt, gyakran az Újvilágban még sosem járt emberek gyakorolták az irányítást, akik miatt nem érvényesülhettek azok az emberek, akiknek készségeik vagy szakmájuk lehetővé tette volna a helyzet jobbítását.

A kolónia a rossz vezetés miatt következetesen veszteséget termelt az egyre türelmetlenebb részvényeseknek, ami zsarnoki módszerekhez vezetett, és mind élhetetlenebbé tette a viszonyokat Jamestown telepesei számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Több mint 150 évvel a függetlenségi háború előtt már kipróbálták a demokráciát az amerikai gyarmatok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra