Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tíz szívszorító naplóbejegyzés a 2. világháborúból

2015. július 30. 08:18

Bár a második világháborúról szakkönyvek, dokumentumfilmek és regények sora született, valószínűleg semmi sem tudja úgy visszaadni a világ valaha volt legpusztítóbb fegyveres konfliktusának borzalmait, mint a világégés legszörnyűbb eseményeit közvetlen közelről átélők naplóbejegyzései. Tíz megrázó naplóbejegyzés a második világháború poklából.

<

A halálfélelemmel teli kamikazepilóta

Hogy őszinte legyek, nem szeretnék tiszta szívből meghalni a császárért. De nincs más választásom, meg kell halnom érte. Nem szabadna félnem a halálom pillanatától. De tartok attól, hogy a halálfélelem fel fogja borítani az életemet... Az ember még egy rövid élet alatt is számtalan emléket gyűjt össze. Akinek jó élete volt, nehezen tud elszakadni tőle. De én elérkeztem ahhoz a ponthoz, ahonnan nincs visszaút. Bele kell vágódnom egy ellenséges hajóba. Ahogy a felszállásra való készülődés közeleg, egyre erősebb a nyomás rajtam. Nem hiszem, hogy szembe tudnék nézni a halállal... Igyekeztem menekülni, de hiába. És most, mivel nincs más választásom, hősiesen kell viselkednem - írta a 23 éves japán diák, Icsizo Hajasi 1945. március 21-én naplójába.

Bár a köztudatban úgy él, hogy a japán kamikazepilóták boldogan rohantak az uralkodójukért a halálba, mint a fenti naplóbejegyzéséből is láthatjuk, ez korántsem volt igaz mindenkire. Icsizót 1943-ban, 21 éves korában sorozták be, majd 1945 februárjában közölték vele, hogy öngyilkos pilótaként fog tovább szolgálni. A háború utolsó hónapjaiban kamikazeakcióval megbízott pilóták többsége 25 év alatti volt. A legfiatalabb közülük, Araki Jukio mindössze 17 évesen kényszerült feláldozni életét a császárért. Icsizo Hajasi végül 1945. április 12-én teljesítette öngyilkos küldetését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tíz szívszorító naplóbejegyzés a 2. világháborúból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra