Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tíz imposztor a középkorból, aki belebukott a szélhámosságba

2017. szeptember 13. 08:36

<

A herceg, akitől egy disznó nem csak a fülét, hanem a trónját is elragadta

II. Edward angol király uralkodása korántsem volt problémamentes. Alattvalói közt kifejezetten népszerűtlen volt, míg a skótoktól elszenvedett 1314-es bannockburni vereség a presztízsét is alaposan megtépázta. Mindazonáltal 1318-ban néhány vidám pillanat is megadatott neki, amikor elterjedt a hír, hogy egy félfülű férfi, magát ugyancsak angol királynak állítva járja a vidéket.

John Deydras, aki a beszámolók szerint nagyban hasonlított a királyra, az Oxford városa mellett álló Beaumont kastélyhoz érkezve bebocsátást kért, arra hivatkozva, hogy az törvény szerint hozzá tartozik. Története szerint gyermekkorában egy disznó leharapta a fülét, és a dajkája, félve a király haragjától, kicserélte őt egy hasonló kinézetű gyermekkel. Hogy bizonyítsa igazát, párbajra hívta ki II. Edwardot.

A király a színe elé vitette a trónkövetelőt és viccesen így köszöntötte: „Üdvözöllek testvérem!” Deydras magából kikelve válaszolt: „Te nem vagy az én testvérem, csalárd módon bírod a királyságot. Nincs egy csepp sem benned a kiváló Edward király véréből és készen állok rá, hogy ezt bizonyítsam ellened.”

Edwardnak azonban ekkor már nem volt kedve tovább húzni a tréfát és börtönbe vetette, majd bíróság elé állíttatta Deydrast. Az imposztor végül bevallotta, hogy az egész történet csak egy kitaláció volt, és tettére csak a macskája vette rá – aki nem volt más, mint maga az ördög. Edward erre kirótta az imposztorok hagyományos büntetését a gaztevőkre: Deydrast macskájával együtt felakasztották, majd testüket máglyára vetették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tíz imposztor a középkorból, aki belebukott a szélhámosságba

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra