Múlt-kor.hu

Savban oldotta fel vagy disznókkal etette meg áldozatait Szicília leghírhedtebb bérgyilkosa

Savban oldotta fel vagy disznókkal etette meg áldozatait Szicília leghírhedtebb bérgyilkosa

2021. szeptember 27. 15:29 Múlt-kor

Habár 1985-ben megölték, Giuseppe Greco neve a mai napig félelmet ébreszt Szicília lakóiban. A szigeten évszázadok óta beágyazott maffia egyik legbrutálisabb végrehajtó embere ugyanis a „feltétlenül szükségesnél” messze több bűncselekményt hajtott végre főnökei érdekében, és azokat is rendkívüli kegyetlenséggel. Greco jóval több volt egyszerű bérgyilkosnál – a történelem egyik legtöbb áldozatot szedő sorozatgyilkosának is tekinthető. Neve ennek ellenére külföldön más maffiózókéhoz képest kevésbé ismert.

„Scarpuzzedda”

Az 1952-ben a kicsiny Ciaculli településen született Grecót gyermekkorától a Scarpuzzedda, azaz „cipőcske” becenéven ismerték. Korai életéről ezen felül nem sokat tudni – nem csupán a szándékos titkolózás miatt, de a korabeli hiányos és akadozó hivatali adminisztráció okán is.

Annyi azonban biztos, hogy nagybátyja, Michele Greco a szicíliai maffia tanácsának akkori elnöke volt, és bűnözői körökben „a pápa” volt a ragadványneve.

A család azonban nem kérkedett e státusszal: a feltűnésmentesség megőrzése lehetővé tette azt, hogy az alvilági partnerekkel és a helyi politikai elittel egyaránt jó kapcsolatot ápoljanak.

Michele Greco „mindent megtett annak érdekében, hogy istenfélő embernek látszódjék, a Biblia lelkes olvasójának és a tömegek kötelességtudó segítőjének” – írta róla összefoglalójában a La Repubblica című olasz lap.

Nagybátyja példája alapján talán kevésbé meglepő, hogy az ifjú Giuseppe karrierje gyorsan ívelt felfelé a maffiában. Hírnévre elsősorban a „második maffiaháború” néven ismert eseménysorozat idején tett szert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Savban oldotta fel vagy disznókkal etette meg áldozatait Szicília leghírhedtebb bérgyilkosa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra