Rabul ejtette az Újvilág hódítóit az őslakosok különleges itala
2019. november 19. 17:27 Múlt-kor
William Hughes forrócsokoládé-receptje
Hozzávalók:
(körülbelül fél liter kakaókeverék elkészítéséhez)
60 ml kakaóbab töret
100 g 70%-os étcsokoládé, darabokra törve
80 ml kakaópor
80 ml cukor
1 teáskanál vanília
60 ml zsemlemorzsa (ha sűrűbb italt szeretnénk)
0,5 teáskanál tört csilipaprika (helyettesíthető ugyanennyi őrölt fahéjjal is, ha kevésbé pikáns italra vágyunk)
Tej (240 ml minden 3 evőkanálnyi kész keverékhez)
Elkészítés
A kakaóbab töretet pirítsuk serpenyőben, amíg fényessé nem válnak, és el nem kezdenek igazán illatozni. Ezt követően minden összetevőt helyezzünk turmixgépbe (esetleg kézi mozsárba), és daráljuk/őröljük, amíg laza egyveleggé nem válnak. A tejet a tűzhelyen vagy mikrohullámú sütőben melegítsük fel, és minden 240 ml tejhez keverjünk három evőkanálnyi kakaókeveréket.
Megjegyzések
Hughes számos egyéb összetevőt is felsorol (lásd fent), amelyeket az őslakosok vagy a spanyolok körében szokás volt a kakaóitalhoz adni. Az ezekkel való kísérletezés által mindenki tökéletesen ízlésére szabhatja a világhódító kakaó eredeti formáját – „helytelen” recept nincs!