Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Politikai üzenetek, divat és sütemény: fotókon az 1945 utáni kirakattörténelem

2020. november 17. 16:58 Múlt-kor

A kirakatnak furcsa helyzete van: egyrészt az üzlet belső terének a része, de a külvilágra, az utcára néz, a járókelőkkel „beszélget”. Ez a kettősség szabja meg funkcióit is. A Fortepan fotóiból készült válogatásunk arról mesél, miként vette be a politika a kirakatokat és hogyan csábították vásárlásra a vevőket a szocialista üzletek.

<

A kirakat története a kirakodó vásárokig nyúlik vissza, maga a kifejezés is innen ered. Az első modern kirakatok Angliában csábították vásárlásra a járókelőket, Magyarországon a 19. század közepére, végére terjedtek el.

A kirakatok olykor a politikai propaganda felületeivé is váltak. Az ötvenes években egy húsbolt a személyi kultusz gyakorlásában odáig jutott, hogy egy zsírból megformált Rákosi Mátyás fejet állított kínált portékái közé, amit éjszakára meg is világított, azonban a lámpák fényének melegétől a zsírfej olvadni kezdett. A legenda szerint a húsboltot másnap már az új boltvezető nyitotta ki.

A szocialista gazdaságban vizsgálták a fogyasztók „kirakatorientáltságát”, sőt, kirakatversenyeket is rendeztek. A szakmai, esztétikai vélemények azonban nem voltak egyöntetűen pozitívak, a kritikusok sérelmezték a városszerte látható, divattrendekre érzéketlen, zsúfolt vitrineket.

Az 1970-1980-as évek sajtójában főleg a belváros impozáns épületeinek aljában fájlalták a városképet csúfító, rendezetlen, sivár és piszkos portálokat. Ezek felújítása az államosított épületek esetében az Ingatlankezelő Vállalat reszortja lett volna, ám anyagi források híján inkább a lakások felújítására költöttek, ha volt miből. Az IKV többnyire megvárta, míg az üzletek utcai frontja annyira rossz állapotba került, hogy azt a bérlő – vásárlóinak megtartása érdekében – maga legyen kénytelen felújítani.

A rendszerváltás után a tulajdonviszonyok átalakulásával és a piacgazdaságra való átállással teljesen új helyzetbe kerültek a kiskereskedelmi üzletek. Hogy szebbek lettek-e a kirakatok, azt mindenki maga eldöntheti, ha tesz egy kisebb sétát a belvárosban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Politikai üzenetek, divat és sütemény: fotókon az 1945 utáni kirakattörténelem

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra