Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt hírhedt női kalóz

2015. október 29. 15:21

<

A kopasz asszony csele

Egy olyan időszakban, amikor a nők szerepe a háztartás körüli teendőkben és a gyermeknevelésben merült ki, azokban az évtizedekben, amikor egy nőnek esélye sem volt tanulni, egy ír asszony, bizonyos Grace O’Malley húsz hajóból álló flotta élén állt szemben a szárnyát bontogató angol és a dúsgazdag spanyol birodalommal. A később Granuaille (jelentése: kopasz, mivel szokása volt haját teljesen levágni) néven illetett leány a nyugat-írországi partok feletti hatalmat gyakorló, erős klán tagjaként látta meg a napvilágot.

Miután az 1560-as években a kezében összpontosult a családi hatalom, a tradíciókat folytatva az arra járó spanyol és angol kereskedelmi hajókat, valamint a rivális klánok vízi járműveit kezdte fosztogatni. Kalandjai legendásak voltak – az egyik ismert történt szerint egy alkalommal mindössze egy nappal azután vezette győzelemre a flottáját, miután életet adott egyik gyermekének –, azonban kivívták a hatalmak haragját. 1574-ben sikerrel szabadította fel az ostromlott Rockfleet kastélyt, azonban másfél évvel később már a rácsok mögött látjuk viszont, ugyanis egyik zsákmányszerző hadjárata balszerencsésen ért véget.

Miután kiengedték a börtönből, O’Malley ott folytatta, ahol abbahagyta, azonban az 1590-es években már jóval nagyobb erőkkel volt kénytelen szembenéznie, és az angol hatóságok lefoglalták a flottáját. Mivel senkihez sem tudott fordulni, a 63 éves asszony egyenesen I. Erzsébet angol királynőnél nyújtott be panaszt. A híres londoni audiencián a források szerint a fáradt, megtört asszonynak tűnő Grace szabályosan könyörgött, hogy visszakaphassa hajóit, valamint bebörtönzött fiai közül legalább az egyiket szabadon tudhassa, továbbá, hogy békében visszavonulhasson. A csel bevált, a színjáték működött: a kopasz asszony azonban nem tartotta be ígéretét, és fiaival 1603-as haláláig küzdött az Írországot évszázadokon át több-kevesebb sikerrel meghódítani igyekvő angolok ellen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt hírhedt női kalóz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra