Múlt-kor.hu

Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során

Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során

2017. március 20. 12:06

Az ókori és középkori emberek étrendjét nagyban befolyásolták a vallási előírások és az időjárási viszonyok. Egészen a 17. századig az adott évszak lehetőségei szabták meg, hogy mi kerülhetett az asztalra. Ennek ellenére a korabeli konyhaművészet – legalábbis a gazdagabb társadalmi rétegek esetében – korántsem volt szegényes. Néha egészen különös növényeket is fogyasztottak, az állatok közül pedig szinte senki sem érezhette magát biztonságban a szakácsok receptjeitől. Következzen nyolc különös étel, amely az asztalra kerülhetett a történelem folyamán.

Sült egér az ókori Rómában

Habár vita folyik arról, hogy mennyire számított népszerű ételnek, a rómaiak bizonyosan fogyasztottak rágcsálókat. A Historyextra cikkéből kiderül, hogy természetesen nem az egyszerű mezei egérről volt szó, hanem egy nagyobb testű pelefélére, ami az egész Mediterráneumban elterjedt volt a korban. A rómaiak először befogták a peléket, majd a pulykákhoz és libákhoz hasonlóan felhizlalták őket. Egy kisebb karámban vagy nagyobb agyagedényekben tartották és dióval, mogyoróval és makkal etették őket. A sült pele két elkészítési módját is ismerjük. A római szakácsok elkészíthették mézben megforgatva vagy fenyőmaggal, disznóhússal és fűszerekkel megtöltve.

Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra