Múlt-kor.hu

Nyolc hírhedt emberrablás, amely nyomot hagyott a történelmen<br />

Nyolc hírhedt emberrablás, amely nyomot hagyott a történelmen

2017. december 15. 14:24

Az emberrablás, ami miatt majdnem amerikai katonák mentek Marokkóba

Ion Perdicaris egy, az Egyesült Államokban gazdag iparmágnássá lett görög bevándorló fiaként látta meg a napvilágot. Korának híres élvhajhászaként életének nagy részét a marokkói Tanger kikötővárosában töltötte. Itteni villájából rabolták el őt és mostohafiát 1904 májusában a Mulai Ahmed er Raisuli vezette törzsi felkelők, akik aztán 70 ezer dolláros váltságdíjat és egy politikai követelést támasztottak Perdicaris szabadon engedéséért cserébe.

Egy amerikai állampolgár elrablása természetesen óriási vihart kavart, és az amerikai elnök, Theodore Roosevelt azonnali lépéseket követelt a marokkói szultántól. Rövidesen egy amerikai hajóraj is megérkezett a marokkói partokhoz, készen állva a katonai beavatkozásra. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a Marokkó fölött ekkor még gyarmati jogokat gyakorló Franciaország megerősítette katonai támaszpontjait, tartva egy tényleges amerikai támadástól.

Roosevelt ultimátumnak is beillő szavai – „Perdicaris élve vagy Raisuli halva” – azonban már nem befolyásolták ténylegesen a szituációt. A marokkói szultán teljesítette Raisuli követeléseit, így Perdicaris és mostohafia kiszabadultak a fogságból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyolc hírhedt emberrablás, amely nyomot hagyott a történelmen<br />

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra