Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Nem egyszer kijátszotta a halált, végzetét mégsem kerülhette el Mussolini

Nem egyszer kijátszotta a halált, végzetét mégsem kerülhette el Mussolini

2022. február 22. 18:50 Múlt-kor

„Az egyik gránát felrobbant a lövészárokban, ahol legalább húsz bajtársam tartózkodott. Mindenkit beborított a por és a füst, egyesek testét szétszaggatta a szétrepülő acél. Négyen meghaltak. Többen halálosan megsebesültek.” A későbbi olasz diktátor, Benito Mussolini, így emlékezett vissza sebesülésének körülményeire. A lövészárokban 1917. február 22-én felrobbanó gránát őt is megsebesítette, azonban szerencséje volt, mert túlélte az incidenst. Mussolini a jövőben is Fortuna kegyeltje maradt, a húszas években számtalanszor került életveszélyes helyzetbe.

<

Lelkes szocialistából elhivatott nacionalista

A Forlì városa közelében fekvő Predappio faluban, 1883-ban született Benito Mussolini igazi baloldali forradalmi légkörben nőtt fel.

A szocialista eszmékért rajongó kovácsmester édesapja ugyanis gyakorta látott vendégül anarchista marxistákat otthonában. Így nem csoda, hogy fia a Habsburg Miksa császárt kivégeztető mexikói forradalmár, Benito Juárez után kapta keresztnevét.

A baloldali érzelmű, forradalmi hevülettel fűtött Mussolini 1901-ben megszerezte a tanári diplomáját, de felforgató nézetei és nőügyei miatt nem indult be pedagógusi karrierje.

Mivel részt vett a helyi munkások szervezkedésében, 1902-ben inkább Svájcba távozott és csak 1904 végén, egy általános amnesztia kihirdetését követően tért vissza Olaszországba.

1909-ben az Olasz Szocialista Párt megbízta Mussolinit az akkor még az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó Trento város munkásmozgalmi lapjának szerkesztésével.

Mussolini kezében a lap felvirágzott, de annak tartalma túlságosan felforgatónak bizonyult, ugyanis a Monarchia nyomozói 1909-ben letartóztatták az olasz főszerkesztőt.

Mussolini a börtönben éhségsztrájkba kezdett. Az osztrákok nem akarták tovább bonyolítani az ügyet, így a renitens újságírót nemes egyszerűséggel Olaszországba toloncolták.

A szocialista mozgalom hősének kikiáltott Mussolini ezt követően újabb megbízatást kapott a pártjától: átvette az Avanti! című pártlap vezetését, majd a párt felső köreinek is a tagja lett.

A felívelő baloldali karriernek 1914-ben, a háború kitörésével vége szakadt. Mussolini a jobboldali, nemzeti ideológiák felé kacsintott, ezzel egyidejűleg Olaszország hadba lépésével, 1915 májusában katonai szolgálatra jelentkezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem egyszer kijátszotta a halált, végzetét mégsem kerülhette el Mussolini

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra