Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Műholdfelvételek fedhetik fel Kékfogú Haraldr sírhelyét

Műholdfelvételek fedhetik fel Kékfogú Haraldr sírhelyét

2022. július 2. 16:20 Múlt-kor

Haraldr Gormsson 958 és 986 között uralkodott Dániában, megszilárdítva királyi hatalmát Jylland és Sjælland fölött is. Harald, aki saját állítása szerint kereszténnyé tette az általa egyesített Dániát és Norvégiát, melléknevét (blátǫnn) valószínűleg egy elhalt fogáról kapta, amelyet a krónikákban „sötétkék”-ként írtak le.

Haraldr uralma alatt számos nagyszabású építkezés zajlott le, például az aarhusi erődítmény megerősítése, számos gyűrűerőd kiépítése, illetve a Ravning híd felépítése a Vejle folyó völgyében. A király életrajzát az általa emeltetett nagyobbik jellingi rúnakő felirata foglalja össze: „Haraldr király rendelte e kő állítását apja, Gormr emlékére és anyja, Þorvi emlékére; az a Haraldr, aki meghódította magának egész Dániát és Norvégiát és kereszténnyé tette a dánokat.”

A modern korban Haraldr után nevezték el a különböző eszközök vezeték nélküli összekapcsolását szolgáló Bluetooth szabványt; az analógia szerint a technológia ugyanúgy egyesíti a különféle eszközöket, ahogy Haraldr egyesítette Dánia törzseit egyetlen királyságban. A Bluetooth logóját is az északi rúnaírás, a fuþark két egybefűzött rúnája adta: H (ᚼ) és B (ᛒ).

Egy kutatócsoport Marek Kyda vezetésével most az űrből készített felvételekkel térképezte fel Wiejkowo falu környékét. Munkájuk során egy viking kori sírhalmot fedeztek fel a wiejkowói Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása templom alatt, amelynek jelenlétét később talajradarral is megerősítették.

Az 1841-ben a faluban talált Curmsun-érme 2014-es ismételt felbukkanása nyomán már korábban is felmerült, hogy Haraldr sírja a környéken lehet. Az érme latin feliratát kutatók a következőképpen olvasták ki: +ARALD CVRMSVN+ REX AD TANER+SCON+JVMN+CIV ALDIN+ (Haraldr Gormsson, a dánok, Skåne, Jómsborg és Aldinburg város királya).

Tudósok szerint az érmét eredetileg emberi maradványok mellett temették el más tárgyakkal együtt. Ezek 1841-ben kerültek elő egy romos középkori templom kriptájából, amelynek a helyén ma az a templom áll, amelyik alatt a sírhalmot felfedezték. Köztük volt egy I. Ottó korából származó ezüstpénz és egy bronz karkötő is.

Felfedezésük után a tárgyak 1945-ig a kriptában maradtak, amikor Stefan Sielski lengyel őrnagy és testvére, Michal magukhoz vették őket. A Curmsun-érmének hosszú időre nyoma veszett, 2014-ben Sielski 11 éves dédunokája megtalálta egy dobozban, régi gombok között.

A szórványos történeti források Jómsborgot, a részben legendás viking erődöt adják meg Kékfogú Haraldr halálának helyszíneként. Bár Jómsborg helye máig tisztázatlan, egy 2019-ben előkerült krónika Lengyelországba teszi, alig néhány kilométernyire a helytől, ahol a Curmsun-érme – és az újonnan felfedezett sírhalom – előkerült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Műholdfelvételek fedhetik fel Kékfogú Haraldr sírhelyét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra