Mivel ettek a magyar főúri udvarokban?
2015. március 6. 08:43 Benda Borbála
Használtak-e villát a magyar előkelő főúri családok? Hogyan terítettek a 16-17. században? Mi volt a szalvéta korabeli neve? Benda Borbála történész írása a Múlt-koron.
„Az illendőség úgy kívánja, hogy mindig villával tegyük a húst a szánkba…”
Ma már természetes számunkra, hogy az ételt villával vagy kanállal emeljük a szánkhoz, de ez nem mindig volt így. A 17. század második felében az illemtankönyvek – a fenti idézet 1671-ből való francia illemtankönyvből származik (Antoine de Cortin: Nouveau traité de la civilité qui se pratique en France…) – még fontosnak tartották felhívni a „jó házból való”, „jól nevelt” emberek figyelmét, hogy a kézzel való evés nem civilizált viselkedés, így számukra nem követendő példa.
Hiszen „a jóviselet nem engedi meg, hogy ujjunkkal érintsünk zsíros dolgokat, mártást vagy szirupot; s ha valaki mégis ezt tenne, feltétlenül további civilizálatlanságokat követ el: gyakran kell ujjait az asztalkendőbe törülnie, amitől az nagyon piszkos és tisztátalan lesz, vagy ugyanezt a kenyérrel teszi, ami igen civilizálatlan dolog, vagy lenyalja ujjait, ami nem engedhető meg egy jó házból való es jól nevelt” embernek.
A középkori ember ugyanis még kézzel vette ki a tálból az ételt és kézzel tette a szájába. De Nyugat-Európában a 16. században megindult, majd az 1800-as években felgyorsult az a változás, amit Norbert Elias a civilizálódás folyamatának nevezett, és amelynek végén kialakult egy, a középkoritól gyökeresen eltérő, máshogyan gondolkodó, másképpen élő társadalom. Ennek részeként az étkezési szokások is átalakultak.
A „civilizálódás folyamatában” fontos szerepet kaptak a tisztaságra való törekvés egyre szigorúbb szabályai is. Kezdetben még csak a tálból illett késsel vagy villával – vagyis immár nem kézzel – kivenni az ételt, de az evésnél a kéz használata még megengedett volt, csak arra kellett ügyelni, hogy az emberek zsíros kezüket ne a ruháikba, hanem asztalkendőbe töröljék. Később már az étellel való bármilyen érintkezés illetlennek számított, már a szájba is villával kellett tenni az ételt.
A villahasználat Európában a 17. században terjedt el, elsősorban az előkelő körökben. Angliában például a főúri udvarokban az 1660-as évekre vált általánossá, Franciaországban XIV. Lajos idején az arisztokrácia terítékéhez már hozzátartozott a villa, bár maga a király állítólag még kézzel evett.