Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

„Mit adtak nekünk a rómaiak?” – hat római találmány, amely lehet, hogy mégsem az

2018. június 20. 09:55 Múlt-kor

Amit kétségtelenül a rómaiak találtak fel: a könyv

Miután ennyi példát felsoroltunk olyan dolgokra, amelyeket csak továbbfejlesztettek a rómaiak, bemutatunk egy valóban eredeti római találmányt.

Az első felismerhető ábécét – ezáltal írást is – a Kr. e. 4. század végén, Mezopotámiában találták fel. Ezt az úgynevezett „ékírást” agyagtáblákon rögzítették, amely nem a legmobilabb formátum a hosszabb írott művek számára. Az egyiptomiak e célból találták fel a papiruszt, amely a papirusznövény belének vékony lapjaiból készült. Ezáltal a tudás immár tekercseken vált rögzíthetővé, amelyek könnyebben szállíthatóak voltak, de továbbra is sok helyet foglaltak. Magát a papírt Kínában találták fel a Kr. u. 1. század vége körül, de csak a Nyugatrómai Birodalom bukása után jutott el Európába.

Körülbelül a papír Kínában történt feltalálásával egy időben a rómaiak feltalálták a kódexet. Azonos méretű papirusz- vagy pergamenlapokat egy szélük mentén fűztek össze, két nagyobb és erősebb védőlap között. Ezzel először vált lehetővé nagy mennyiségű írott információ tárolása könnyen szállítható formátumban. Az e-könyv 1900 évvel későbbi megjelenéséig ez maradt az információ rögzítésének és tárolásának elsődleges módja. A Római Birodalom területén annak bukása után is a könyv maradt az írás rögzítésének általános formája – maga a „biblia” szó a görög „könyvek” szó határozott formájából („ta biblia”) ered. A könyv lényegesen könnyebb megosztását tette lehetővé mindenféle összetett fogalmaknak, a keresztény hittől kezdve a császárok évkönyveiig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

„Mit adtak nekünk a rómaiak?” – hat római találmány, amely lehet, hogy mégsem az

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra