Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

„Mit adtak nekünk a rómaiak?” – hat római találmány, amely lehet, hogy mégsem az

2018. június 20. 09:55 Múlt-kor

Görög hatások

A római kultúra igazán a Kr. e. 3. században kezdte ismert formáját ölteni, amikor a görög kultúra már több évszázada létezett és folyamatosan fejlődött. A Kr. e. 2. századra a görög világ első számú katonai ereje Makedónia volt, Róma vele szemben négy háborút is vívott. Kr. e. 146-ra a teljes görög világ római uralom alá került.

A görög befolyás egyik érdekes példája a római építészet. Róma első épületei kör alaprajzúak voltak, ami kelta hatásra utal, idővel azonban áttértek a négyszögletes alaprajzokra, és megjelentek a görög világban évszázadok óta elterjedt oszlopok és háromszögű oromfalak.

A római panteon újabb példa az erőteljes görög hatásra: a rómaiak ugyan más néven emlegették őket, de isteneik mitológiájukban és ábrázolásaikban teljességgel azonosak a görög istenekkel. A görög Zeusz volt a római Jupiter, Árész volt Mars, és még a római jövendőmondás és jóslás szokásai is hasonlóak voltak a görög világban ismertekhez. Az olimpiai játékok folytatódtak, mi több, virágoztak a római fennhatóság alatt, és a híres római fogathajtóversenyek is görög eredetűek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

„Mit adtak nekünk a rómaiak?” – hat római találmány, amely lehet, hogy mégsem az

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra