Múlt-kor.hu

Milyen nyelven beszélt Jézus?

Milyen nyelven beszélt Jézus?

2020. április 3. 16:04 Múlt-kor

Habár a történészek többnyire egyetértenek abban, hogy Názáreti Jézus létező történelmi személy volt, régóta zajlanak viták életének pontos menetéről, illetve arról, ez mennyire felelhet meg a Bibliában leírtaknak. E viták egyik aspektusa annak kérdése is, hogy az 1. századi Júdea római provincia lakosaként milyen nyelvet beszélhetett.

Arámi vagy héber?

2014-ben igen emlékezetes formában merült fel a kérdés a világsajtóban: az éppen a Szentföldre látogató Ferenc pápa Jeruzsálemben találkozott Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel.

A találkozó során Netanjáhú (a tolmácson keresztül) kijelentette: „Jézus itt élt, ezen a vidéken. Héberül beszélt.”

„Arámiul” – mondta erre a pápa, utalva a mára nagyrészt kihalt, a héberrel rokon sémi nyelvre, amelyet az ókorban nem csak az arámiaknak nevezett nép beszélt, de egyfajta lingua francaként funkcionált a Közel-Keleten.

A nyelv modern változatait (neoarámi) a néhány százezer fős asszír, illetve káld közösségek még beszélik Irakban és Szíriában.

„Arámiul beszélt, de ismerte a hébert is” – mondta végül Netanjáhú. Az apró vitáról természetesen beszámolt a világsajtó, azonban nagy valószínűséggel mind a pápa, mind az izraeli miniszterelnök véleményében van igazság.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Milyen nyelven beszélt Jézus?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra