Múlt-kor.hu

Milyen nyelven beszélt Jézus?

Milyen nyelven beszélt Jézus?

2020. április 3. 16:04 Múlt-kor

Jézus, a többnyelvű

A vallástudósok és történészek többsége egyetért Ferenc pápával abban, hogy a történelmi Jézus elsősorban az ókori arámi nyelv galileai dialektusát beszélhette.

A kereskedelem és számos háború által az arámi nyelv a Kr. e. 7. századra igen elterjedtté vált a Közel-Keleten, és az eltérő anyanyelvű emberek főként arámiul kommunikáltak egymással.

A Kr. u. 1. századra az átlagos élethelyzetű zsidók is – a héberül beszélő vallási elittel ellentétben –  valószínűleg arámiul beszéltek a mindennapokban, továbbá Jézus és tanítványai is egymás közt.

Az izraeli miniszterelnök sem mondott azonban valótlanságot. Az arámival rokon héber nyelv (amelynek modern formája Izrael elsődleges nyelve) szintén elterjedt volt, ám főként a vallási rítusokban és irodalomban – ahogy ma a katolikus szertartások egy része is latinul zajlik.

Az Újszövetség könyveinek jó része eredeti formájában héberül íródott (egy részük viszont szintén arámiul).

Jézus tehát minden bizonnyal értett héberül, a mindennapi életben azonban arámiul beszélhetett. Az Újszövetség első négy könyve közül Máté és Márk evangéliuma is rögzít arámi szavakat és kifejezéseket, amelyeket Jézus használt, míg Lukács evangéliumában (4:16) héberül olvas fel a szentírásból a zsinagógában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Milyen nyelven beszélt Jézus?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra