Múlt-kor.hu

Maja felnőtté válási rituálé nyomait találhatták meg egy mexikói barlangban

2021. május 4. 13:40 MTI

Több tucat fekete és piros kézlenyomat borítja egy mexikói barlang falát, a régészek szerint ezek az egykor ott élő maják felnőtté válási rituáléjához kötődhetnek.

A 137, többnyire gyermekkézről készült lenyomat a régészek szerint több mint 1200 éves, ami azt jelenti, hogy az egykor a mai Mexikó déli részén és Közép-Amerikában virágzó ősi maja birodalom klasszikus fénykorának végén keletkezhettek.

A barlang, ahol a kéznyomokat felfedezték, Mexikó északi részén, a Yucatán-félszigeten található. Egy szent helynek tartott nagy gyapotfa alatt nyílik.

Sergio Grosjean régész szerint a kézlenyomatokat valószínűleg a pubertáshoz érkező gyerekek készítették, méretük és a színek elemzésével következtetni lehet a kéznyomatok jelentésre.

A rituális fekete kéznyomatok a halált szimbolizálták, ám ez nem azt jelentette, hogy meg fogják őket ölni, hanem magát a halált, rituális szempontból. A vörös lenyomatok pedig a háborúra vagy az életre utaltak - magyarázta a tudós.

A barlangból más, maja korszakból származó leletek is előkerültek, köztük egy faragott portré és hat festett dombormű, amelyek Kr. u. 800-1000 között készültek. A régiót akkoriban súlyos szárazság sújtotta, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a maják hirtelen elhagyták nagyobb városaikat.

Az első maja települések csaknem 4000 éve keletkeztek, és amikor az 1500-as évek elején megjelentek a spanyol hódítók, még mindig álltak a nagy központok.

Több millió maja él ma is elszórt közösségekben Mexikó délkeleti államaiban, valamint Guatemala és Belize területén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Maja felnőtté válási rituálé nyomait találhatták meg egy mexikói barlangban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra