Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kilenc uralkodó a középkorból, akit csak „Nagy” néven emlegetett az utókor

2017. augusztus 30. 15:51

Szinte valamennyi európai népnek megvan a maga „nagy” királya, akihez hazája történelmének aranykorát kapcsolja. Voltak, akik hatalmas hódításaik révén tettek szert a jelzőre, míg mások éppen ellenkezőleg, az országot fenyegető hódítókkal való szembeszállás révén érdemelték ki azt. Nem volt ritka azonban az sem, hogy az államukat alapjaiban megreformáló uralkodókat tüntették így ki.

<

A gót király, aki békét hozott Itália földjére

Nagy Theodorik több mint fél évszázadon keresztül (475–526) állt az osztrogótok népének élén. A Pannóniában született, majd Bizáncban nevelkedett király, a bizánci Zénó császár megbízásából-engedélyével 488-ban megtámadta az Itáliát az utolsó nyugat-római császár lemondatása óta uraló Odoaker királyságát. A hosszú évekig tartó háború Theodorik sorozatos győzelmeit hozta és végül a két uralkodó megállapodott egymással arról, hogy felosztják a félszigetet. A békét megünnepelni hivatott lakomán azonban Theodorik váratlanul kirántotta kardját hüvelyéből és lekaszabolta Odoakert, ezzel biztosítva hatalmát Itália felett.

A keleti gótok Itáliai Királyságának központja Ravenna lett és Theodorik uralkodása hosszú évtizedek után újra békét és virágzást hozott a barbárok tépázta Itáliára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kilenc uralkodó a középkorból, akit csak „Nagy” néven emlegetett az utókor

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra