Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiderült, hogy egy eddig ismeretlen Rembrandt festményt vásárolt a műkereskedő

2018. május 16. 10:55 MTI

Negyvennégy év után először bukkant fel ismeretlen Rembrandt-festmény. A tulajdonos 18 hónapja vette, és most derült ki, hogy ki volt a művész. Az újonnan felfedezett műalkotás Rembrandt egyik legmesteribb portréja.

<

Eddig ismeretlen Rembrandt-festményt azonosítottak, amire legutóbb 44 évvel ezelőtt volt példa. A festmény tulajdonosa, Jan Six amszterdami műkereskedő és történész másfél évvel ezelőtt vette a festményt a Christie's aukciósház árverésén.

A Rembrandt iskolájából származó festményt, amelyet alkotója nem látott el sem kézjegyével, sem dátummal, Jan Six egy londoni aukción vette 137 ezer fontért (49,47 millió forintért). A Fiatal férfi portréja című alkotás a műkereskedő szerint egy kettős portré részét képezheti. A 94,5 X73,5 centiméteres festményt egy brit család adta el, állítólag 6 nemzedéken át volt a tulajdonukban.

Six, aki az amszterdami Rijksmuseum szakértőivel dolgozott együtt a festmény eredetének megállapításában, azzal érvel, hogy az alapréteg, a festék, az ecsetkezelés és a kompozíció módja mind Rembrandtra mutat. Megállapításaival egyetértett 15 művészettörténész és restaurátor, csakúgy mint a világ legnevesebb Rembrandt-szakértője, Ernst van de Wetering. A festményt szerdától mutatják be egy hónapon keresztül az amszterdami Hermitage-ban. Jan Six egyébként azt tervezi, hogy eladja a művet.

A festmény azonosításáról szóló, Rembrandt's Portrait of a Young Gentleman című új könyvében a műkereskedő arról ír, hogy a festmény sokban közös Martennel, Rembrandt Marten és Oopjen című kettős festményének férfi tagjával. Az esküvői portrékat három éve vette meg a Rotschild családtól a Louvre és a Rijksmuseum közösen 160 millió euróért. Six érvelése szerint Rembrandtnak egyetlen tanítványa sem volt képes ilyen kiváló minőségű portré elkészítésére. A dátumot a fiatal férfi francia csipkegallérja alapján azonosították, a férfiak körében ez 1633 és 1635 között volt divat. Ernst van de Wetering, aki a könyv előszavát írta, annak a véleményének adott hangot, hogy az újonnan felfedezett műalkotás Rembrandt egyik legmesteribb portréja. A kép azonosításával 342-re nőtt Rembrandt ismert műveinek a száma. Utoljára 1974-ben fedeztek fel ismeretlen Rembrandt-művet, az Eunuch megkeresztelése című festményt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiderült, hogy egy eddig ismeretlen Rembrandt festményt vásárolt a műkereskedő

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra