Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

2018. december 4. 17:41 Múlt-kor

<

Kr. u. 557. december 14.: Konstantinápolyban megmozdul a föld

Éjfél körül érezték meg az első rezgéseket a birodalmi főváros lakói. Nem volt számukra újdonság a földrengés – néhány hónappal korábban volt a legutóbbi –, ez azonban minden korábbinál rosszabbnak tűnt. Ahogy az épületek is remegni kezdtek, ellepték a levegőt a sikolyok és kiáltások. A korabeli történetíró Agathiasz szerint minden rengést követően „mély, morgó hang, mint a mennydörgés jött a föld gyomrából”, miközben az ég „elsötétült az ismeretlen forrásból emelkedő füstös köd párás leheletével, és tompa fénnyel ragyogott.”

A tömegpánik hatására a lakosok az utcára tódultak, és Agathiasz szerint az ég felé fordították tekintetüket, mintha „ki akarnák engesztelni az istenséget.” A pusztítás azonban tovább folytatódott. „A társadalom rendes felépítményét (…) vad zűrzavarba vetették, és lábbal tiporták.” Amikor eljött végre a hajnal, és vége volt a borzalomnak, „az emberek előjöttek, és köszöntötték egymást, boldogsággal nézve közeli szeretteik arcába, csókolva és ölelkezve és sírva az örömtől és a meglepetéstől.”

A tél hátralevő részében Agathiasz szerint az embereket „szűnni nem akaró kételyek és kitartó félelmek” gyötörték. Sokan isteni büntetésnek látták a katasztrófát, amely saját bűneikre, illetve császárukéra, Justinianuséra érkezett válaszul. A császár megkezdte a számtalan megsérült középület helyreállítását, alig hat hónappal később azonban a Hagia Szophia kupolája beomlott. Az ennek helyére épült kupolát látni napjainkban is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra