Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Keresztre feszítéstől a közösülés során kapott agyvérzésig – 10 bizarr pápahalál

2017. április 11. 08:21

A fogamzásgátló módszereket felsoroló pápa, akire rászakadt a plafon, az egyházfő, akit fejen találtak egy kővel, a Szent Péter-utód, akit lefejeztek egy szentmise közepén, a szentatya, aki egy férjes asszonnyal történő közösülés során kapott stroke-ot és a pápa, akit egy párnával fojtottak meg. A katolikus egyház első évezrede során nem volt egy életbiztosítás a Pápai Állam vezetőjének lenni, ugyanis több mint három tucatnyi Szent Péter-utód távozott az élők sorából nem éppen természetes halállal. Összeállításunkban a tíz legkülönösebb halálesetet mutatjuk be.

<

Fejjel lefelé a kereszten

„Te Péter vagy, és én erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek erőt rajta” – mondta Máté evangéliumának tanúsága szerint Jézus Krisztus Simonnak, egynek a 12 tanítvány közül, a későbbi Szent Péternek, akit a katolikus egyház első pápájaként tartunk számon. A heves természetű Péter 42-ben alapította meg a római püspökséget, ám 50-ben rövid időre el kellett hagyni az Örök Várost, ugyanis a többi zsidóval együtt elűzték, bár később többször járt még Rómában. A 64-es nagy tűzvész után Nero keresztényüldözése addig soha nem látott magasságokba emelkedett, többek között elrendelte Péter letartóztatását is. Ekkor ő nem tartózkodott a fővárosban, de állítólag látomása volt, melyben üzenetet kapott: térjen vissza, fogadja el sorsát, és álljon be az egyház mártírjainak sorába. Évszázadokkal később keletkezett leírások szerint Pétert kereszthalálra ítélték, ám ő azt kérte, hogy fejjel lefelé feszítsék meg, mivel nem tartotta magát méltónak Jézushoz hasonlóan halni meg.

A keresztre feszítés az egyik leghosszabb ideig tartó kínokkal járó kivégzési módszer volt. A „T”, „X”, „Y” vagy a hagyományos alakú kereszten haldokló elítélt napokig is szenvedhetett. A halál zömében a fulladáshoz köthető, ugyanis egy bizonyos idő eltelte után az áldozat – és főként a rekeszizma – annyira legyengült, hogy nem volt képes megemelkedni a levegővételhez. A fejjel lefelé fordított kereszten történő agónia pedig még fájdalmasabb kínokkal járt. Szent Péter a hagyomány szerint ott nyugszik Rómában a Szent Péter bazilika kupolája alatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Keresztre feszítéstől a közösülés során kapott agyvérzésig – 10 bizarr pápahalál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra