Múlt-kor.hu

Keresés

Keresési feltételek:
Címke: festészet
1290 találat
[1]

Csontváry titokzatos alkotása válhat a legértékesebb magyar festménnyé

[2021.12.01. 15:26] Hírek

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén.

[2]

Szemérmetlen istennő. Kit ábrázol az első fekvő akt?

[2021.11.28. 08:25] Hírek

Tiziano Urbinói Vénusza a művészettörténet egyik leghíresebb festménye. Titokzatos és izgalmas alkotás. Az elmúlt közel ötszáz év során sokan csodálták, mások – köztük Mark Twain – felháborodtak szemérmetlenségén. Teóriák sokasága született az ábrázolás tárgyáról és a kép funkciójáról. Foglalkoztak vele kompozíciós és ikonográfiai szempontból, még sincs teljes egyetértés még abban sem, hogy mit is ábrázol pontosan. Lehetséges, hogy az ágyon elnyúló szép fiatal lány egy kurtizán, vannak, akik a nevét is tudni vélik. A mű eredeti tulajdonosa, Guidobaldo della Rovere, Urbino hercege egyszerűen csak „la donna nuda”-ként, azaz a meztelen nőként beszélt róla, Vasari viszont Vénuszként említette. 

[3]

Az egykor ott alkotó magyar festő, Schöfft Ágoston festményeiből nyílt kiállítás Pakisztánban

[2021.11.25. 13:39] Hírek

Schöfft Ágoston felújított festményeiből nyílt kiállítás Pakisztán második legnagyobb városában, Lahorban – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkársága kedden az MTI-vel.

[4]

Idilltől a végzetig – Molnár József 50 művét állítja ki a Magyar Nemzeti Galéria

[2021.11.19. 13:40] Hírek

Kiállítással emlékezik Molnár József, a biedermeier és a romantikus magyar festészet jeles alakja születésének bicentenáriumára a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Idilltől a végzetig címmel csütörtöktől látható kiállítása.

[5]

Különböző módon ihlette meg a későbbi korok nagy művészeit Nagy Sándor alakja

[2021.11.17. 14:00] Hírek

Kevés történelmi személyiség alakja ihlette meg annyiszor a művészeket az elmúlt évezredek során, mint Nagy Sándoré. Ábrázolták dicsőséges hősként, gőgös hadúrként és a művészetek pártfogójaként, előfordult, hogy szőke, göndör hajkoronával, vagy egyenesen nőies vonásokkal festették meg.

[6]

Felavatták Munkácsy Mihály bronzszobrát Békéscsabán

[2021.11.16. 13:36] Hírek

Leleplezték Boros Péter képzőművész Munkácsy Mihályról készített egészalakos bronzszobrát csütörtök délután a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum előtt.

[7]

A Visszautasítottak Szalonjából indult hódító útjára a színeivel lázadó festő, Claude Monet

[2021.11.14. 12:55] Hírek

181 éve, 1840. november 14-én született Claude Monet francia festő, a francia impresszionisták kiemelkedő alakja. Művészete maradéktalanul megvalósítja az impresszionizmus elveit, képei tárgyak helyett színeket és megvilágítási helyzeteket ábrázolnak.

[8]

Szinyei Merse Pál teljes életművét bemutató kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Galériában

[2021.11.12. 15:52] Hírek

Kép és kultusz címmel Szinyei Merse Pál életművét mutatja be a a Magyar Nemzeti Galéria (MNG), amely a mintegy 120 művet felvonultató kiállításon hazai és nemzetközi kortársakkal is párhuzamba állítja a magyar képzőművészet első modern festőjét.

[9]

76 milliót fizettek egy Mona Lisa másolatért

[2021.11.11. 12:54] Hírek

Leonardo Da Vinci leghíresebb festménye, a Mona Lisa egy 1600 táján készült hű másolata 210 ezer euróért (76 millió forintért) kelt el kedden egy párizsi árverésen.

[10]

26 négyzetméternyi történelem – Benczúr Gyula: Budavár visszavétele

[2021.10.31. 08:03] Hírek

Első ránézésre lassú hömpölygésként tárul fel előttünk a közel 26 négyzetméternyi vászon, amelyre Benczúr Gyula, a „festőfejedelem” Budavár töröktől való visszafoglalását festette. Hullámot vetnek a drapériák – a földön fekvő tetemeken és a fejek fölé magasodó zászlórudakon –, hullámzanak a győztes és vesztes seregekben harcoló katonák csoportjai, és lassan pulzál a lovak testének tömege – némelyik fejét leszegve hátrahőköl, némelyik ugrásra készen feszülten figyel, némelyik pedig megindul előre.

[11]

Cezanne, Picasso és más neves mesterek érkeznek a Szépművészeti Múzeumba

[2021.10.28. 12:24] Hírek

Paul Cezanne és a konstruktív avantgárd kapcsolatát vizsgálja a Szépművészeti Múzeum Cezanne-tól Malevicsig – Árkádiától az absztrakcióig címmel péntektől látható kiállítása a dél-francia mester és mások összesen több mint százhúsz munkáján keresztül.

[12]

Félmilliárd euróról indul a világ egyetlen Caravaggio-freskóval bíró villájáért folyó vetélkedés

[2021.10.26. 16:03] Hírek

Eladó a világ egyetlen olyan villája, amelyet egy Caravaggio-freskó díszít. A római Villa Aurorára a januári árverésen majdnem 500 millió eurós (172 milliárd forintnál) kikiáltási árnál kezdődik a licitálás a The Guardian brit napilap online kiadása szerint.

[13]

„Félszeg mozdulatok, nőies kéz, szegényes göncök” – Pablo Picasso, az avantgárd egyik legnagyobb festője

[2021.10.25. 11:04] Hírek

Pablo Picasso spanyol festő, grafikus, szobrász, a múlt század egyik legnagyobb képzőművésze 140 éve, 1881. október 25-én született Málagában. Hatása alól a múlt század egyetlen művésze sem vonhatta ki magát, stílusainak változatossága, kísérletező kedve, műveinek óriási mennyisége egyedülálló (egyes számítások szerint több tízezer műve maradt fenn, csak festményből majdnem kétezer).

[14]

A pillanat maradandóságát kutatják a szereplők Watteau utolsó képén

[2021.10.23. 12:18] Hírek

A rokokóról talán mindenkinek leginkább a könnyedség, a játékosság, a finom, néhol már-már finomkodó elegancia, az élet örömeinek az élvezete jut eszébe. A XVIII. század eleji francia arisztokrácia könnyed életvitelének stiláris „körítéseként” született meg ez a stílus, amely határozottan szembefordult a barokk szigorával, kötöttségeivel. Jean-Antoine Watteau a kagylóról elnevezett korstílus egyik legelső és legismertebb képviselője, akinek művészetére – bármily meglepő is – éppen a barokk festészet flamand óriása, Pieter Paul Rubens volt a legnagyobb hatással. Ő volt ugyanis az, aki elsőként lehelt életet az 1600-as évek végére már fáradt és sápadt barokk művészetbe, a naturalizmus felé fordulva könnyedebbé, kevésbé klasszikussá téve a korábbiakat.

[15]

Rekordot döntött Vaszary San Remo című képe

[2021.10.19. 08:48] Hírek

Megdöntötte az eddigi életműrekordot Vaszary János San Remo című festményének 160 millió forintos leütési ára a Virág Judit Galéria 67. őszi árverésén vasárnap este a Budapest Kongresszusi Központban, ahol Aba-Novák, Munkácsy Mihály és Kádár Béla alkotásai is magas áron keltek el.

[16]

Reneszánsz böngészők mesterei: Hieronymus Bosch és idősebb Pieter Bruegel

[2021.10.16. 13:48] Hírek

A kisgyermekesek között talán már senkit sem találunk, aki ne ismerné a „böngészőket”. Susanne Rotraut Berner téli, tavaszi, nyári, őszi és éjszakai böngészője a magyar gyermekkönyvek illusztrátorait is megihlette: ma már budapesti böngészőtől kezdve meseböngészőkön át mindenféle kötetekkel találkozhatunk. A böngésző műfajának lényege, hogy a többnyire nagy méretű, vastag kartonlapra nyomtatott képeken egyetlen betűt sem találunk. Annál több azonban a böngészni való részlet. Valahányszor újranyitjuk a könyvet, és újra szemre vesszük a látottakat, mindig találkozunk olyan részlettel, amely addig elkerülte a figyelmünket.

[17]

Óriási összegekért találtak gazdára a Kieselbach Galéria műtárgyai

[2021.10.13. 19:04] Hírek

Dénes Valéria Rózsaszín virágok című csendélete száztíz millió forintért kelt el a Kieselbach Galéria hétfőn este Budapesten tartott őszi árverésén, de magas áron ütötték le Uitz Béla, Berény Róbert és Duray Tibor alkotásait is.

[18]

Egy egész kiállítást szentelnek van Gogh korai remekművének

[2021.10.11. 16:12] Hírek

Öten ülnek egy kis konyhában a vacsoraasztal körül. Az arcok durvák, torzak, a kezek göcsörtösek. Minden sötét és komor. A burgonyaevők Vincent van Gogh (1853–1890) holland festőművész egyik első mesterműve. Első alkalommal szentel kiállítást az amszterdami Van Gogh Múzeum kizárólag ennek a korai alkotásnak.

[19]

Az örök fiatalság tekint ránk Renoir remekművéről

[2021.10.09. 13:45] Hírek

Egy forró nyári délelőtt. Szinte érezni a levegő remegését, hallani a bogarak zsizsegését, ismerős a jóleső kábultság, amely egy kiadós villásreggeli és a hozzátartozó bor elfogyasztása után lesz úrrá rajtunk. Kellemes lebegés és bágyadtság, ahogy szétfolyik a nyári nap, még inkább akkor, ha azt jó társaságban evéssel és ivással töltjük. Az asztalon gyümölcsöstál, borosüvegek. Az asztal körül jól öltözött férfiak és decens nők társalognak, kutyájukat édesgetik, vagy éppen csak elméláznak, legeltetik szemüket a környező tájon. Életük gondtalan, felhőtlen, szabad. A festő a baráti társaság tagjaként van jelen, a festmény pillanatfelvétel közelről, így mi is belekerülünk a terasz zsibongásába, forgatagába, a csapat kellős közepébe.

[20]

Da Vinci-másolatokból nyílt kiállítás a madridi Prado Múzeumban

[2021.09.30. 11:20] Hírek

A reneszánsz géniusz legjobb tanítványainak munkáiból, köztük a leghíresebb Da Vinci-másolatokból nyílt kiállítás a múzeumban. A Leonardo és a Mona Lisa másolata című tárlat egyik szenzációja a Gioconda-portré, amelyet a mester műtermében egy diákja festett párhuzamosan az eredetivel.

[21]

Programsorozat idézi meg Francisco de Zurbarán, a spanyol aranykor festőjének életművét

[2021.09.28. 12:01] Hírek

A programsorozat nem csak a festő Szépművészeti Múzeumban bemutatott munkáira hívja fel a figyelmet, csütörtökön az Uránia Moziban egyetlen alkalommal lesz látható Arantxa Aguirre Zurbarán és tizenkét fia című filmje.

[22]

Az I. világháború és balszerencsék sorozata vetett véget a kecskeméti művésztelep virágzásának

[2021.09.24. 15:53] Hírek

81 éve, 1940. szeptember 24-én hunyt el Iványi-Grünwald Béla festőművész, a kecskeméti művésztelep vezetője. A szecesszió egyik hazai úttörője volt, a nagybányai művésztelep egyik alapítójaként, továbbá az ott működő szabadiskola tanáraként is aktív szerepet vállalt.

[23]

Frida Kahlo egyik önarcképe válhat a legértékesebb latin-amerikai festménnyé

[2021.09.23. 12:55] Hírek

Elárverezik Frida Kahlo (1907–1954) számos önarcképének egyikét. A mexikói művész alkotása több mint 30 millió dollárért kelhet el novemberben New Yorkban a Sotheby's aukciósház szerdai közlése szerint.

[24]

A fájdalom festőnője – Frida Kahlo rögös útja a halálig

[2021.09.19. 08:52] Hírek

A XX. század egyik legegyedibb művészének élete sorscsapások sorozata volt. Frida Kahlót testileg betegségek és balesetek gyötörték, lelkét pedig az ezekből következő csalódások. Nyugalmat otthonaiban sem talált, előbb szülei, utóbb saját feszültségekkel teli házassága miatt. 

[25]

Nem csak a modern amerikai képzőművészetnek, de a női alkotóknak is teret nyitott Georgia O'Keeffe

[2021.09.04. 13:46] Hírek

Kevés embert szeretett, azokat is utálta. Bár nem igen mondták róla, e szarkasztikus kijelentés akár Georgia O’Keeffe-ről is elhangozhatott volna. Az 1900-as évek amerikai modernizmusának idolja ugyanis módfelett excentrikus teremtés volt.

[26]

A 20. század első felének absztrakt művei érkeznek a debreceni MODEM-be

[2021.09.02. 11:32] Hírek

Az 1930-as évek Párizsának legnagyobb nonfiguratív művészcsoportja, az Abstraction-Création tagjainak mintegy száz művét mutatja be a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ október 3-tól látható kiállítása.

[27]

Van Gogh és Renoir remekműveivel nyit újra hároméves szünet után a londoni Courtauld galéria

[2021.09.01. 10:29] Hírek

Hároméves szünet után ismét megnyílik az impresszionista gyűjteményéről híres londoni Courtauld Galéria – számolt be róla a The Guardian.

[28]

Oroszlánjával rémisztgette a New York-i luxushotel lakóit a világhírű festőnő, Lwoff-Parlaghy Vilma 

[2021.08.28. 12:32] Hírek

98 évvel ezelőtt, 1923. augusztus 28-én hunyt el Lwoff-Parlaghy Vilma, a 20. század fordulójának egyik legismertebb festője. A magyar nemesi családból induló lány már fiatalon meghódította Európát, élete végére pedig a New York-i lapok kedvenc botrányhőse lett.

[29]

„Legalább a kerete megvan” – a tolvaj egyszerűen leemelte és elvitte a Louvre-ból a Mona Lisát 1911-ben

[2021.08.21. 13:33] Hírek

Manapság már rendkívüli biztonsági intézkedésekkel óvják a Louvre-ban Leonardo da Vinci legismertebb alkotását, a Mona Lisát. Erre a párizsi múzeumnak minden oka megvan, hiszen 1911-ben a festményt egész egyszerű módszerekkel lopták el.

[30]

Fordulat a magyar képzőművészetben: új Rippl-Rónai József-kiállítás nyílt Kaposváron

[2021.08.16. 18:02] Hírek

A modern és az akadémiai festészet közötti éles határvonalat mutatja be Rippl-Rónai és a fiatalok Kőröshegy - Kaposvár, 1908-1909 című kiállítás, amely pénteken nyílt Kaposváron az Együd Árpád Kulturális Központban.

[31]

1964-ben formabontó festmények tűntek fel a göteborgi kiállításon, kiderült, hogy egy csimpánz festette őket

[2021.08.15. 08:45] Hírek

Hallottak már Pierre Brassau-ról, a neves festőről? Ha esetleg nem, ne rohanjanak azonnal a legközelebbi könyvesboltba művészettörténeti szakkönyveket vásárolni, Pierre Brassau ugyanis nem létezett. A történelem egyik legfrappánsabb átverése egy svéd újságíróhoz köthető.

[32]

Az amerikai indiánok totemképei ragadták meg a szomorú sorsú festő, Jackson Pollock képzeletét

[2021.08.11. 18:09] Hírek

65 éve, 1956. augusztus 11-én halt meg Jackson Pollock amerikai festőművész, az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő alakja. Első jelentős művei az 1940-es évek elejéről származnak, az alkotásokon Picasso, Miró és a szürrealisták hatása érezhető.

[33]

Testvére segítsége nélkül festőként éhen halt volna a meg nem értett művész, Vincent van Gogh

[2021.07.29. 16:58] Hírek

„A szomorúság örökké tart.” Sokak szerint ezekkel a szavakkal búcsúzott az árnyékvilágból 1890. július 29-én a hányatott életű festő, a posztimpresszionizmus egyik kiemelkedő alakja, Vincent van Gogh, miután két nappal korábban egy búzamezőn bóklászva mellkason lőtte magát egy pisztollyal.

[34]

Az erotikát burkoltan kezelte, mégis az egyik legérzékibb művésszé vált Gustav Klimt

[2021.07.14. 12:03] Hírek

159 éve, 1862. július 14-én született Gustav Klimt osztrák festőművész, a szecesszió, a „Jugendstil” legismertebb képviselője. Az erotika leplezetlen ábrázolása rajzain egyértelműen jelzik, hogy ő a művészettörténet egyik legnagyobb erotikus művésze.

[35]

Életében nem hoztak neki bevételt, halála óta vagyonokat érnek Modigliani alkotásai

[2021.07.12. 14:32] Hírek

137 éve, 1884. július 12-én született Amedeo Modigliani olasz avantgárd festő, szobrász. Jóllehet szobrászattal is foglalkozott, mégis gyengédségről, érzékenységről tanúskodó finom portréiról ismert, amelyek éles ellentétben állnak heves természetével, vad dorbézolásaival.

[36]

Alapos természettudományi ismeretei segítségével készítette jellegzetes képeit Giuseppe Arcimboldo

[2021.07.11. 13:00] Hírek

Ma már a 16. század legnagyobb festői között emlegetik a 428 éve, 1593. július 11-én elhunyt Giuseppe Arcimboldót, akit felfedezésekor a szürrealizmus és a dadaizmus előfutáraként ünnepeltek.

[37]

A „fény városában” vált egyedi, látomásos művésszé az álmaiból merítő Marc Chagall

[2021.07.07. 18:32] Hírek

134 éve, 1887. július 7-én született Marc Chagall, a múlt század egyik legkiemelkedőbb és legsokoldalúbb képzőművésze. Látomásos művészete egyaránt merített a kelet-európaiságból, a párizsi iskolához tartozásból és a zsidó identitásból.

[38]

Ötven éven át egy gardróbban tartották, most kalapács alá került a Picasso-festmény

[2021.07.05. 12:28] Hírek

Ötven éven át egy gardróbban tartott Picasso-festményt adtak el az Egyesült Államokban. A Le Tricorne (A háromszögletű kalap) című festmény 150 ezer dollárt ért új tulajdonosának. Az eladás tényét a massachusettsi John McInnis Auctioneers aukciósház erősítette meg.

[39]

Először rendeznek átfogó kiállítást Van Gogh önarcképeiből

[2021.07.02. 18:46] Hírek

Vincent van Gogh önarcképeiből rendez kiállítást jövőre a londoni Courtauld galéria, amely szerint ez lesz a holland posztimpresszionista festő önábrázolásának szentelt első átfogó kiállítás.

[40]

Előkerültek az Athénban kilenc éve ellopott Picasso- és Mondrian-festmények

[2021.06.30. 11:39] Hírek

Megtalálták az athéni Nemzeti Galériából kilenc éve ellopott Pablo Picasso- és Piet Mondrian-festményt – jelentették be kedden a görög hatóságok.

[41]

A szegedi Móra Ferenc Múzeumba kerül Aba-Novák Vilmos három festménye

[2021.06.25. 11:45] Hírek

Aba-Novák Vilmos három, az 1920-as években készült festménye kerül a szegedi Móra Ferenc Múzeumba, az alkotásokat először a Múzeumok éjszakáján láthatja a közönség.

[42]

Újabb Churchill-festmény került kalapács alá, csaknem kétmillió dollárért kelt el

[2021.06.24. 12:37] Hírek

Csaknem kétmillió dollárért árverezték el szerdán New Yorkban Winston Churchill egy festményét, amelyet a néhai brit miniszterelnök Arisztotélisz Onasszisz görög hajómágnásnak adott ajándékba.

[43]

Albrecht Dürer alkotása lehet egy németországi templom egyik festménye, elözönlötték a látogatók

[2021.06.22. 12:49] Hírek

Elözönlötték az érdeklődők Crailsheim baden-württembergi város evangélikus templomát, miután művészettörténészek azt gyanítják, hogy a főoltár hátoldalán látható, de a látogatók szeme elől többnyire rejtve maradó táblakép egy darabját Albrecht Dürer festette.

[44]

Egy skizofréniás hallucináció fordította Csontváry figyelmét a festészet felé

[2021.06.20. 13:48] Hírek

Csontváry Kosztka Tivadar, a modern magyar festészet egyik legeredetibb alakja 102 éve, 1919. június 20-án hunyt el. A maga korában különcnek, sőt egyenesen bolondnak tartották, ma azonban a magyar piktúra legnagyobbjai között tartják számon.

[45]

Kalapács alá kerül a Mona Lisa 17. századi másolata, amely egyesek szerint valójában az eredeti

[2021.06.08. 11:35] Hírek

Árverésre kerül a Mona Lisa egy elhíresült, megtévesztésig élethű másolata, amelyről néhai tulajdonosa mindvégig azt állította, hogy az eredeti remekmű, míg a Louvre-ban lévő csak egy másolat.

[46]

Van képünk hozzá: 16 részes művészettörténeti ismeretterjesztő sorozat indul a Múlt-koron

[2021.06.05. 09:35] Hírek

16 témakörben, 16 festményen keresztül dolgozzuk fel az örökzöld művészeti témákat, hogy megmutassuk, hogyan lehet a műalkotások legapróbb részleteire is rávilágítani. A sorozat a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

[47]

A jogos tulajdonos örököseinek ad vissza egy nácik által elrabolt festményt Belgium

[2021.06.03. 11:59] Hírek

Visszaadja Belgium Lovis Corinth (1858-1925) német festő egyik 1913-ban készített alkotását a kép korábbi zsidó tulajdonosai örököseinek – közölte a helyi sajtó szerdán az illetékes belga államtitkárság bejelentésére hivatkozva.

[48]

Gigantikus Mukácsy-molinót kapott Békéscsaba

[2021.05.25. 12:52] Hírek

A párizsi szalonjában megpihenő Munkácsy Mihályt és egyik híres festményének vázlatát ábrázolja az a 600 négyzetméteres molinó, amelyet a békéscsabai Marzek Kner nyomda épületére helyeztek ki. A város ezzel arra törekszik, hogy a világhírű festő és Békéscsaba neve összekapcsolódjon.

[49]

Zichy Mihály erotikus rajzai „belső használatra” készültek a cári udvar számára

[2021.05.23. 07:53] Hírek

Zichy erotikus sorozata Oroszországban készült, ahova a művész még 1847-ben került. Amellett, hogy a cár unokahúgának rajztanára lett, I. Miklós a család mindennapjainak és az udvar jelentős eseményeinek megörökítésével is megbízta a magyar festőt, aki 1855-től dessin grivois, vagyis pajzán rajzoknak nevezett műveket is készített.

[50]

Személyes és online programok Rippl-Rónai József születésének 160. évfordulójára a Nemzeti Galériában

[2021.05.21. 11:37] Hírek

Online tárlatvezetéseken mutatja be Rippl-Rónai József művészetét május 22-én és május 27-én a festő születésének százhatvanadik évfordulójára emlékezve az újranyílt Magyar Nemzeti Galéria (MNG).

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra