Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Jótékonykodással próbált javítani renoméján a kegyetlenségéről hírhedt Al Capone

Jótékonykodással próbált javítani renoméján a kegyetlenségéről hírhedt Al Capone

2022. június 20. 18:02 Múlt-kor

Al Capone a történelem talán legismertebb gengsztere. A prostitúcióból, szerencsejátékból és – legfőképpen – illegális szeszcsempészetből meggazdagodó maffiavezér nevéhez emberek százainak halála köthető. A gengszter rendelte el többek között a maffiatörténelem egyik legaprólékosabban kitervelt, és szinte tökéletesen végrehajtott leszámolását, a Valentin-napi mészárlást, ám a sors fintora, hogy a bűnözőt csak adócsalásért tudták börtönbe zárni, ahonnan ráadásul mindössze néhány év elteltével jó magaviselete miatt szabadult. A Sebhelyesarcú néven is ismert maffiózót hosszú bűnlajstroma ellenére sokan modern kori Robin Hoodként tartották számon, mivel a nagy gazdasági válság idején sokak számára az ingyenkonyhája biztosította az egyetlen napi étkezést, vagyona egy részét pedig jótékony célra használta fel.

<

A tanárverő

Alphonse Gabriel Capone 1899. január 17-én született Brooklynban, egy nápolyi bevándorló család kilenc gyermeke közül negyedikként.

Bár az ifjú Al szerető családban nőtt fel, már az iskolában is komoly gondok voltak a magatartásával. A katolikus iskolába járó fiú már 14 éves korában kénytelen volt befejezni tanulmányait, miután egyik tanárnőjének bántalmazása után kicsapták az iskolából.

Al ezután szinte bármilyen munkát elvállalt: volt többek között édességboltban eladó és lőszergyári alkalmazott, de bowlingpályán is dolgozott, egy kocsmában pedig csaposként tevékenykedett.

Az arcán lévő sebhelyet – amelyről becenevét is kapta – itt szerezte egy verekedés során. Időközben egyre közelebb került a szervezett bűnözéshez.

Megismerkedett a székhelyét nem sokkal később Chicagóba áthelyező maffiavezérrel, Johnny Torrióval, aki magával vitte a „szeles városba” az immár nős, de még mindig csak húszas évei elején járó fiút.

Az addig elsősorban a szerencsejátékban és prostitúcióban utazó szervezett bűnözők számára éppen ezekben az években köszöntött be a kánaán: az 1919-ben ratifikált és 1920. január 16-án életbe lépett 18. alkotmánykiegészítés, valamint az azt konkretizáló, 1919 októberében elfogadott Volstead-törvény az Egyesült Államok egész területén megtiltotta az alkoholos italok előállítását, forgalmazását és behozatalát.

Bár a törvényt módosították, a lakosság mentalitását és szokásait nem tudták megváltoztatni. Emberek milliói jutottak illegális úton sörhöz, borhoz, ginhez és whiskyhez.

Semmi sem állíthatta meg a szeszcsempészet villámgyors terjedését. Az alkoholcsempészet Észak-Amerika legkifizetődőbb üzletévé vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jótékonykodással próbált javítani renoméján a kegyetlenségéről hírhedt Al Capone

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra